Prave pampuške s kvascem možete kušati ne samo u kuhinji vaše bake ili u sali restorana koji poslužuje jela nacionalne kuhinje.
Možete ih napraviti sami, a naši savjeti će vam u tome samo pomoći.
1. Prvo, razgovarajmo o brašnu. To bi trebala biti pšenica i najvišeg stupnja, ali cjelovito zrno nije prikladno za ovu svrhu.
2. Preporuča se uzeti svježi kvasac, a ne suhi, i razrijediti ga u vodi, čija je temperatura približno 40 stupnjeva.
3. Ako sve sastojke treba uzeti isključivo u količinama navedenim u receptu, onda ovo pravilo ne vrijedi za brašno – možda će vam trebati više ili manje. Stoga ga uvodite postupno i mijesite tijesto dok vam se ne prestane lijepiti za dlanove.
4. Gotovo tijesto prekrijte prozirnom folijom i stavite na toplo mjesto bez propuha 1,5 sat.
5. Kad se tijesto diglo, izbušite ga, a zatim rukama namazanim biljnim uljem izrežite na komade i oblikujte kuglice veličine teniskih loptica.
6. Sada buduće krafne možete stavljati na tepsiju obloženu papirom za pečenje, držeći “razmak” od 1,5-2 cm između proizvoda od tijesta.
7. Ne žurite stavljati krafne u pećnicu – ostavite ih da odstoje ispod prozirne folije još 30-40 minuta. Nakon tog vremena pošaljite rezultat svog rada u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva 20-30 minuta.
Ranije smo vam rekli kako kuhati lonac od svježeg sira u tavi – nježan i aromatičan.