Kako kuhati krumpir za Novu 2024. godinu: neobični ukusni recepti!

Krumpir može biti originalna, zadovoljavajuća i vrlo lijepa poslastica za Novu godinu. Zahvaljujući nevjerojatnoj sposobnosti kombiniranja s gotovo svim namirnicama, ovo je univerzalan prilog, a sljedeći izbor recepata pomoći će vam da se uvjerite u njegovu ukusnu varijabilnost.

Krumpir u pećnici s hrskavom koricom od sira

Mekani, gotovo kremasti krumpiri, prekriveni hrskavom korom od sira, učinit će da zaboravite na sva ostala jela na novogodišnjem stolu.

Za pripremu će vam trebati:

  • 500 g velikog oguljenog krumpira;
  • 120 g parmezana;
  • 5 g paprike;
  • 5 g češnjaka u prahu;
  • 45 ml maslinovog ulja;
  • sol po ukusu i svježe začinsko bilje za ukras.

Način kuhanja:

  1. Krumpir prerežite po dužini na pola pa na polukružne ploške debljine 1,25-1,5 cm.
  2. U dublju zdjelu stavite krumpire, naribajte parmezan jako sitno i dodajte ostale sastojke. Sve dobro promiješajte.
  3. Zatim stavite kriške krumpira u jednom sloju na lim za pečenje obložen pergamentom ili silikonskom podlogom.
  4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 230 stupnjeva 25-30 minuta, zatim svaku šnitu okrenite na drugu stranu i pecite još 10-15 minuta. Prije posluživanja pospite začinskim biljem i strugotinama sira.

Pečeni krumpir “Hassel” za novogodišnji stol

Ovo jelo je nadaleko poznato u skandinavskim zemljama. Neobičan način rezanja krumpira i hrskava korica kruha čine poslasticu ukusnom i za želudac i za oči.

Jednostavan popis sastojaka uključuje:

  • 6 kom. veliki ovalni krumpir;
  • topljeni maslac;
  • suho bilje;
  • krušne mrvice;
  • sol.

Napredak:

  1. Operite i ogulite krumpir, a zatim napravite česte poprečne rezove (doslovno svakih 3-5 mm), bez rezanja gomolja do kraja. Vrlo je zgodno to učiniti stavljanjem krumpira na žlicu.
  2. Posudu za pečenje obložite folijom i namažite uljem. Začinite krumpir solju i začinskim biljem, pokušavajući nešto uvući u rezove. Zatim stavite u kalup, premažite uljem i pecite trećinu sata na 200 stupnjeva.
  3. Nakon toga izvadite tepsiju, krumpire ponovno posolite, nauljite i po vrhu pospite krušnim mrvicama. Zatim je jelo potrebno kuhati još 15-20 minuta dok ne dobije lijepu koricu.

Pečeni krumpir sa soja umakom za Novu godinu

Prekrasna zlatna korica možda nikoga neće iznenaditi, ali pikantan okus zahvaljujući aromatičnoj marinadi od sojinog umaka, začina i bilja neće dopustiti da na tanjuru ostane niti jedna kriška.

Omjeri sastojaka:

  • 800 g krumpira;
  • 60 ml sojinog umaka;
  • 75 ml biljnog ulja;
  • 10 g češnjaka propuštenog kroz prešu;
  • 5 g suhog talijanskog bilja;
  • 3 g muškatnog oraščića;
  • 2,5 g mljevenog crnog papra.

Algoritam radnji:

  1. Pripremljeni krumpir rastanjiti uzdužno na 2-4 komada, svaki gomolj. Zatim kuhajte dok ne bude napola kuhano, ocijedite tekućinu.
  2. Za marinadu pomiješajte sojin umak, biljno ulje i začine. Malo ohlađeni krumpir prelijte marinadom i promiješajte.
  3. Namastite posudu za pečenje, prebacite krumpire u nju i pecite na 200 stupnjeva 15-20 minuta.

Ukusan krumpir sa začinskim biljem za novogodišnji stol

Ovaj prilog dobro će pomoći domaćici koja je svu energiju potrošila na sjeckanje zdjelica salate. Za punu energiju i snagu možete pripremiti jednostavno, ali vrlo ukusno glavno jelo od krumpira, za koje će vam trebati:

  • 500 g krumpira;
  • 50 g maslaca;
  • 15 g češnjaka;
  • 20 g kopra;
  • 5 g soli.

priprema:

  1. Krompir prethodno oguljen i pažljivo opran skuhajte u vodi sa soli do kraja.
  2. Procijedite juhu, au tavu stavite komadiće mekog maslaca, sitno nasjeckani češnjak i kopar.
  3. Pažljivo promiješajte i ostavite pokriveno 10-15 minuta da se povrće prožme aromom zelenila. Ako svježi kopar nije dostupan, može se zamijeniti smrznutim.

Knežev krumpir

Pire krumpir na novogodišnjem stolu nikoga neće iznenaditi, ali od njega možete pripremiti vrlo zanimljivo jelo koje će zaintrigirati svojom prezentacijom i izgledom.

Za pripremu pečenog kneževog krumpira pripremite:

  • 1000 g gomolja krumpira;
  • 110 g otopljenog maslaca;
  • 1 cijelo jaje i 4 žumanjka;
  • 5 g soli;
  • 3 g ribanog muškatnog oraščića.

Priprema korak po korak:

  1. Oguljene gomolje kuhajte dok ne omekšaju, zatim procijedite vodu i zgnječite povrće u homogeni pire.
  2. Jaje i žumanjke pjenasto izmiksajte i zajedno s otopljenim maslacem dodajte u pire. Smjesu temeljito promiješajte dok ne postane glatka.
  3. Pire premjestite u slastičarsku vrećicu s oblikovanim vrhom (npr. otvorena zvijezda) i izlijte ga na lim obložen papirom za pečenje u obliku lijepih rozeta.
  4. Pecite pire u pećnici na 220 stupnjeva dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju oko četvrt sata. Jelo poslužite vruće, pažljivo prebacite ružice na tanjur.

Brodići od krumpira s brokulom i sirom

Prekrasni čamčići od krumpira odlično će izgledati na novogodišnjem stolu, a čak ni gorljivim mrziteljima ove krstašice neće biti jasno da su punjene brokulom. Kako bi poslastica bila još zdravija, majonezu u receptu možete zamijeniti nemasnim kiselim vrhnjem ili jogurtom.

Omjeri potrebnih proizvoda:

  • 5 velikih duguljastih krumpira;
  • 100 ml mlijeka;
  • 50 g maslaca;
  • 320 g brokule;
  • 130 g sira;
  • 55-60 g majoneze;
  • suhi češnjak, mljevena paprika i sol.

Recept za brod korak po korak:

  1. Oprane gomolje pecite u pećnici dok ne budu kuhani. Zatim ih prepolovite po dužini i pažljivo žlicom izdubite pulpu tako da oblikujete šuplje čamčiće.
  2. Odabranu kašu zgnječite u pire zajedno s toplim mlijekom, maslacem i začinima.
  3. Brokulu skuhajte u slanoj vodi i narežite na kockice, sir pretvorite u krupnije strugotine. Ove proizvode dodajte u pire, ostavite malo sira i promiješajte.
  4. Dobivenom smjesom napunite čamčiće, pospite sirom i pecite 20 minuta (temperatura – 200°C).

Krumpir u kremi, pečen na tanke ploške

Samo jedna fotografija ovog jela izazvat će obilno lučenje sline, a na Silvestrovo će, kao i druge delicije s dovoljnom količinom životinjskih masti u sastavu, pomoći da se ne napijete.

Popis sastojaka:

  • 2000 g oguljenog krumpira;
  • 135 g maslaca;
  • 220 g ribanog parmezana;
  • 350 ml gustog vrhnja;
  • 21 g suhe majčine dušice;
  • sol, mljeveni crni papar.

Kako kuhati krumpir:

  1. Gomolje ogulite, operite, osušite papirnatim ručnicima i nasjeckajte na tanke ploške (2-3 mm).
  2. U dubokoj zdjeli pomiješajte otopljeni maslac, parmezan, začinsko bilje i začine. U ovu smjesu dobro umiješajte pripremljeni krumpir.
  3. Ploške okomito čvrsto stavite u posudu za pečenje i prelijte vrhnjem. Pokrijte vrh tepsije folijom i stavite u pećnicu.
  4. Pecite najprije 45 minuta na 180 stupnjeva pod folijom, zatim je skinite i pecite još 30 minuta dok ne porumene.

Tornjevi od krumpira sa sirom

Kombinacija krumpira i sira uvijek je ukusna, ali da biste je učinili još ljepšom i originalnijom, morate pokazati malo mašte, tada će jednostavni sastojci postati svečana delicija.

Tijekom procesa pripreme trebat će vam:

  • 1000 g oguljenog sirovog krumpira;
  • 50 ml suncokretovog ulja;
  • 110 g tvrdog sira;
  • paprika, muškatni oraščić, mljeveni crni papar i sol.

Redoslijed radnji:

  1. Nasjeckajte krumpir na tanke kriške, vrlo je zgodno koristiti posebnu ribež za to.
  2. Dobivene kriške pomiješajte s maslacem, začinima i sitnim strugotinama sira.
  3. Okrugle kalupe za muffine namazati maslacem, pa u njih poslagati krumpire u obliku tornjića. Maknite sir s gornje kriške da ne zagori.
  4. Zatim pecite tornjiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 50-60 minuta.

Prekrasan prženi krumpir

Većina ljudi je navikla da je prženi krumpir svakodnevno jelo, ali ako potrošite malo više vremena na njegovu pripremu, možete dobiti dostojan novogodišnji prilog.

Za pripremu će vam trebati:

  • 700 g oguljenih gomolja krumpira;
  • biljno ulje;
  • sol, luk i češnjak po ukusu.

Pripremite na sljedeći način:

  1. Krumpir narežite na kriške ne deblje od 1 cm, isperite hladnom vodom i osušite raširivši ga na platneni ručnik ili papirnate salvete.
  2. Zagrijte dovoljnu količinu biljnog ulja u velikoj tavi ili kotlu od lijevanog željeza. Kad se iznad njega pojavi lagani dim, stavite krumpir, ali tako da se ploške ne slijepe.
  3. Nakon što je korica zlatno smeđa, pažljivo okrenite kriške. 5-7 minuta prije kraja prženja posoliti i dodati nasjeckani luk i češnjak.

Začinjeni krumpiri punjeni mljevenim mesom

Zasitno jelo u kombinaciji mesa i priloga može se dobiti pripremanjem ukusnih čamčića od velikih krumpira i masnijeg mljevenog svinjskog mesa:

  • 600 g krumpira;
  • 250 g mljevene svinjetine;
  • 70 g luka;
  • 50 g kiselog vrhnja;
  • 50 g sira;
  • 2 lista lovora;
  • sol i papar.

Kako kuhati:

  1. Oguljene veće gomolje kuhajte gotovo do kraja kuhane (oko 20 minuta nakon vrenja) u slanoj vodi s lovorovim listom.
  2. Ocijedite vodu, pustite da se povrće malo ohladi, prerežite ga na pola, a zatim žlicom pažljivo izvadite jezgru, tako da gomolji izgledaju poput čamaca.
  3. Mljeveno meso pomiješajte sa sitno nasjeckanim lukom, soli i paprom. Dobro izmiješati i puniti čamčiće.
  4. Pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180-200 stupnjeva. 5-7 minuta prije spremnosti, namažite čamce kiselim vrhnjem i sirom za ukusnu koru.

Bez sumnje, krumpir za Novu godinu ostat će glavni prilog svečane gozbe, ali jednostavni, originalni recepti pomoći će dodati raznolikost, a da bi proces kuhanja bio uspješan, morate obratiti posebnu pozornost na izbor povrća. Za većinu ovih jela prikladni su veliki gomolji pravilnog duguljastog oblika.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki