Zagreba Lajfhaki

Kako kuhati rižu tako da ispadne savršena: testirano od strane iskusnih domaćica

Evo nekoliko korisnih savjeta za kuhanje riže.

Pranje riže

Isperite rižu pod hladnom vodom kako biste uklonili višak škroba. Isperite ga otprilike pet puta ili dok voda ne postane bistra.

Za ljepljivu rižu, kao što je rižoto, ispiranje nije potrebno.

Omjer vode i riže: Općenito se vjeruje da je za kuhanje riže potrebno dvostruko više vode. Ipak, najbolje je slijediti upute na pakiranju, jer različite vrste riže mogu zahtijevati različite omjere, kaže Julija Arhipova.

Evo nekih općih odnosa

  • Za rižu dugog zrna: 1 dio riže na 1,5-2 dijela vode.
  • Za smeđu rižu: 1 dio riže na 2,5 do 3 dijela vode.
  • Za divlju rižu: 1 dio riže na 3,5 dijela vode.

Sol i začini

Vodu prije kuhanja malo posolite (po ukusu). Možete koristiti i razne začine kao što su šafran, curry, kardamom, kim, kumin, cimet ili klinčići kako bi riža dobila zanimljiv okus.

Fotografija: © Belnovosti

Vrijeme za kuhanje

  • Za bijelu rižu: oko 20 minuta.
  • Za kuhanu rižu: 30-40 minuta.
  • Za smeđu rižu: 40 minuta.
  • Za divlju rižu: 40–60 minuta.

Metode kuhanja

  • U loncu: Zakuhajte posoljenu vodu, dodajte rižu, smanjite vatru i poklopite. Nemojte podizati poklopac tijekom kuhanja.
  • U tavi: Rižu popržiti na biljnom ulju, zatim dodati kipuću vodu i kuhati kao u loncu.
  • U laganom kuhalu: Postavite način rada na “Žitarice” ili “Riža” i slijedite upute.
  • U mikrovalnoj: U posudu staviti rižu, dodati vodu i začine, pa kuhati.

Ranije smo vam rekli kako kuhati palačinke s rupama.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version