Zagreba Lajfhaki

Kako kuhati škampe: lukave domaćice vam ne govore o ovome – jednostavan recept

Evo nekoliko važnih točaka koje treba uzeti u obzir kada kuhate škampe.

Potrebno je odmrzavanje

Smrznute škampe prvo treba odmrznuti. Ako ih odmah bacite u kipuću vodu iz zamrzivača, neće se ravnomjerno kuhati.

Postoje dva načina za ispravno odmrzavanje.

Opcija 1: Odmrznite ih na polici u hladnjaku i zatim ih ostavite na sobnoj temperaturi.
Opcija 2: Prelijte škampe hladnom vodom.

Kuhajte samo svježe smrznute škampe

Kuhani smrznuti škampi spremni su za jelo. Kuhaju se u morskoj vodi na ribarskom brodu.

Fotografija: © Belnovosti

Zagrijavanje i pečenje vrućom slanom vodom dat će im pikantan okus.

Čistiti ili ne čistiti

Škampi kuhani neoguljeni su ukusniji i aromatičniji.

Glave i ljuske dodaju bogatstvo juhi, a sloj kitina štiti mekano meso od viška soli.

Nemojte prekuhati

Važno je ne prekuhati škampe kako bi ostali mekani i sočni.

Malim škampima treba minuta, srednjim 1-2, a velikima 2-3 minute ovisno o veličini.

Vrijeme kuhanja se računa od trenutka kada su škampi stavljeni, a ne od trenutka kada voda proključa.

Hlađenje i zaustavljanje procesa

Da biste zaustavili proces kuhanja, stavite kuhane škampe na led.

Neki gurmani jedu svježe smrznute škampe, kao što su Botan i Ama Ebi, sirove, odmrznute i pržene u salamuri kako bi uživali u njihovom jedinstvenom okusu.

Za poboljšanje okusa preporučljivo je kuhati u morskoj vodi, a ako je nema – u običnoj vodi, uz dodatak morske soli, kaže Arhipova Julija.

Za oguljene škampe stavite 1 žlicu na 1 litru, za neoguljene škampe – 1,5, a vode uzmite dvostruko više od morskih plodova.

Začini će vam pomoći dodati više okusa i arome: kopar, klinčići, piment, korijander, lovor, češnjak, đumbir ili posebni začini za plodove mora – sve ovisi o individualnim preferencijama ukusa.

Lagana kiselost lako se postiže dodavanjem pola limuna ili nekoliko žlica paste od rajčice u slanu otopinu.

Ranije smo vam rekli što dodati brašnu kako bi knedle bile nevjerojatno ukusne.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version