Kako lijepo složiti salvete na svečanom novogodišnjem stolu? 100 opcija!

Lijepa postavka stola neophodan je atribut svake svečane gozbe, a ukrašavanje stola salvetama jedna je od ključnih točaka. A ako znate složiti salvetu, onda ne samo da možete učinkovito ukrasiti stol, već i postaviti pravo raspoloženje za samu proslavu.

Sadržaj:

Što jedna domaćica mora znati?

Salvete su estetski dio blagdanskog stola pa ih je važno skladno i pravilno rasporediti. A da bi sve ispalo lijepo i prema pravilima bontona, morate znati neke od suptilnosti posluživanja.

Dakle, postoje papirnate i platnene salvete, svaka od njih ima svoje karakteristike. Ali u isto vrijeme postoje dvije vrste odjednom. To je zbog činjenice da ne brišu ruke proizvodima od tkanine; takav se način smatra lošim manirama; potrebni su isključivo kako ne bi pokvarili odjeću. Papirnate za jednokratnu upotrebu – možete ih koristiti po vlastitom nahođenju.

Boja i dizajn trebali bi se kombinirati s cjelokupnim stilom blagdanskog stola. Prilikom odabira tkanine treba obratiti pozornost na materijal proizvodnje. Dakle, ugostitelji ne savjetuju kupnju svilenih ili sintetičkih salveta. Nećete ih moći lijepo saviti, ali ne upijaju vlagu i brzo se prljaju. Najbolja opcija je pamuk ili lan sa sintetičkim dodacima.

Papirnate, kao i one od tkanine, ne moraju biti poslagane samo uz tanjure ili ispod pribora za jelo, mogu se lijepo složiti u ukrasne čaše, vinske čaše ili držače za salvete.

Kako složiti platnenu salvetu?

One od tkanine mogu se savijati na različite načine, postoji mnogo opcija. Ali ni u kojem slučaju ne smijete raditi s tekstilom mokrim rukama, jer će to odmah uništiti njihov izgled. Bolje ih je prvo oprati, uštirkati i ispeglati.

Najpopularnija i najjednostavnija shema preklapanja je lepeza, kada se rasklopi prednjom stranom i, počevši od vrha, mala traka se savija prema dolje. Zatim ga okrenite i zamotajte drugu traku. Postupak se ponavlja nekoliko puta kako bi se salveta sklopila u harmoniku. Zatim ga popravljaju bilo kojim postoljem i razmotaju.

Za novogodišnji stol možete ga složiti u obliku božićnog drvca. Proizvod je sastavljen u trokut, uglovi su savijeni prema sredini, a dobiveni kosini su presavijeni prema sredini kako bi se dobio kvadrat. Iste radnje se ponavljaju s druge strane. Zatim je svaki kut savijen dijagonalno, skriven u suprotnom smjeru, jednakostranični trokut je presavijen na pola i dva su dijela povezana zajedno.

Moglo bi vas zanimati: ideje.

Jasni planovi ugostitelja

Za originalno i pravilno posluživanje, restauratori ne preporučuju savijanje salveta u cijevi, u obliku omotnice, u četiri ili u trokutu. Bolje ih je presavijati na originalnije ili složenije načine, na primjer, s krunom, šeširom, u obliku cvijeća ili božićnog drvca.

Salvete se razlikuju ne samo po boji i dizajnu, već i po veličini.

Mali predmeti do 35 cm prikladni su za desertni stol i švedski stol. Za složene figure bolje je koristiti do 80 cm. Postoje i univerzalne opcije, to su platneni kvadrati sa stranicama od 50 cm.

Restauratori nude različite sheme kako lijepo saviti salvetu, ali nije potrebno koristiti složene metode, glavna stvar je da sve ispadne uredno i estetski. Na primjer, dijagram dijagonalne vrećice pri stvaranju džepa za pribor za jelo.

Korištenje prstenova za salvete

Prstenovi za salvete ne samo da drže salvete, već i stvaraju cjelokupni sklad u postavkama stola. Prstenje može biti posebno i domaće izrade, au posljednje vrijeme sve je popularnija druga skupina.

Danas možete pronaći najzanimljivije proizvode koji mogu ukrasiti svaki blagdanski stol:

  • drveni – prirodni, jeftini proizvodi koji su prikladni i za svečane i za obiteljske gozbe;
  • metalni – srebrni i zlatni prstenovi dobro se slažu s posuđem, vazama i drugim elementima, glavna stvar je ne koristiti dva metala zajedno;
  • porculan – izuzetno su rijetki, ali izgledaju elegantno i luksuzno;
  • tkanina – domaće prstenje koje se može izraditi od bilo koje tkanine, pletenice, čipke itd.,
  • juta – jeftini, nije teško napraviti, izvrsni držači koji će idealno nadopuniti country, Provence, eco i scandi stilove;
  • perle i perle su elegantni predmeti koji će postati svijetli naglasak, izgledati sjajno na pozadini čaša za pjenušavo vino i posuđa i lijepo svjetlucati na suncu.

U zasebnu skupinu spadaju “živi” godovi za čiju se izradu koriste svježe ili osušene biljke, cvijeće, lišće, grane, kora drveta, šišarke itd.

Koristimo vrpce i mašne

Za ukrašavanje možete koristiti vrpce i mašne, kao samostalan dekor ili kao prsten za salvete. Možete odabrati bilo koji proizvod od različitih materijala, čipka i pletenica izgledaju posebno originalno.

Veličina vrpci i mašni ovisit će o veličini samih proizvoda, jer velika mašna neće izgledati baš lijepo na maloj salveti. Boja bi trebala biti u harmoniji, tako da se različite nijanse dobro slažu s bež, ali zeleni predmeti mogu se nadopuniti crvenom vrpcom, takve su boje tradicionalne za novogodišnji dekor.

Dekor elementi

Kao ukras možete koristiti smrekove grane, češere i bobice, žive i umjetne. Također štapići cimeta, juta, čipka, perle itd. To stvara prekrasnu kompoziciju s imitacijom grana, bobica i češera. Kao osnovu možete uzeti široku satensku vrpcu ili gustu vunenu tkaninu. Možete koristiti prirodni dekor, ali je prikladan za jednokratnu upotrebu, ali imitacija će poslužiti više puta.

Jednostavan, ali originalan koji će naglasiti toplu atmosferu možete izraditi od konca i šišarki. Špaga se jednostavno zaveže mašnicom, a na krajeve se zalijepe mali češeri koje prethodno treba oprati i dobro osušiti.

Za novogodišnju čaroliju možete napraviti ukras od grančice tuje i štapića cimeta, ali ako aroma začina nije odgovarajuća, može se zamijeniti starim papirom koji se smota u cijev. Dekor možete nadopuniti minijaturnom drvenom štipaljkom za posjetnicu s imenom gosta.

Kako savijati papirnate salvete

Papirnate salvete potrebne su za održavanje urednosti i učestalosti, a pravilno složeni papirnati proizvodi pružit će svečani ugođaj i sigurno će se svidjeti gostima.

Trebalo bi biti puno papirnatih rupčića, ali pojedinačni se mogu saviti na jedan način, a obični na drugi. Od njih možete napraviti različite figure, krojevi su isti kao i za proizvode od tkanine, odnosno možete ih saviti kao lepezu, u obliku džepića za pribor za jelo, u obliku riblje kosti itd.

Salvetni bonton

Pravila za postavljanje i korištenje salveta – sve je to etiketa salveta. A njegovo poštivanje izbjeći će iritaciju i nepoštivanje, kako od vlasnika tako i od gostiju.

Dakle, na stolu s velikim brojem pribora za jelo i čaša, salveta bi trebala ležati u sredini tanjura. Ako nema takvog tanjura, onda se može staviti u sredinu malog tanjura za vruće jelo.

Presavijeno u trokut, stavljeno u omotnicu ili tubu na lijevu stranu tanjura nakon posljednje vilice. Ali ako su tanjuri već puni, onda ga treba staviti između vilica i žlica. Ako se u sredini stola nalazi par čajeva, mjesto za to je rub tanjura za posluživanje.

Postoje i pravila za rukovanje platnenim salvetama. I ovdje je vrijedno zapamtiti da je tekstil dizajniran za zaštitu odjeće od kapljica i mrvica. Ali dopušteno je upijati malo zamrljane prste ili usne. Za jako prljave ruke treba osigurati papirnate ruke. U tom slučaju svaki put treba uzeti čistu, a prljavu pažljivo smotati i staviti ispod ruba na tanjure, a nakon jela na sam tanjur.

Video majstorske tečajeve za posluživanje

Prekrasno složene salvete će svakoj postavci stola dodati posebnu ljepotu i svečanost. Možete jednostavno izraditi različite oblike od proizvoda od tkanine ili papira, pogotovo ako postoje jednostavne, ali zanimljive video i foto ideje.

Jednostavni dijagrami će vam reći kako saviti salvetu za blagdanski stol. Ali ako ništa drugo ne uspije, onda možete koristiti držač za salvete, iako ovoj ideji prezentacije možete pristupiti kreativno. Na primjer, umetnite salvete u dršku šalice. Ova originalna metoda će gozbi dati poseban ugođaj zbog svog neobičnog oblika i kontrastne boje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki