Po svom sastavu najobičnija kopriva srodna je toliko reklamiranoj superhrani: u njoj ćete pronaći brojne vitamine i minerale, uključujući vitamine A, K, C, skupine B, željezo, kalcij, magnezij i kalij.
Nisu bez razloga naši preci od ove biljke pripremali juhu od kupusa, čajeve, pite i druga jela. Stručnjakinja online izdanja BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova, podijelila je s nama recept za jedan od ovih kulinarskih užitaka.
Za pripremu kavijara od koprive trebat će vam:
- 500 g mlade koprive;
- 30 ml biljnog ulja;
- 1 luk;
- 1 mrkva;
- 2 režnja češnjaka;
- peršin i kopar – po ukusu.
Koprivu dobro operite pod vodom i odrežite debele stabljike, ostavite samo listove i vrhove biljaka, gdje su stabljike još tanke.
Nakon toga stavite zelje u cjedilo i prelijte ga kipućom vodom na 30 sekundi – to je potrebno kako biste koprivu uklonili od žara.
Ocijedite vodu i zagrijte ulje u tavi u kojoj popržite nasjeckani luk.
Kad luk porumeni dodajte mu naribanu mrkvu i nasjeckani češnjak. Smjesu pržite 3 minute, a zatim u tavu stavite koprive i nakon dodavanja soli nastavite kuhati još 5 minuta na srednjoj vatri, ne zaboravite miješati.
U ovoj fazi možete dodati druge biljke i začine.
Ostaje samo samljeti naš kavijar do homogene konzistencije u zdjeli blendera, nakon čega se može poslužiti.
Prethodno su BelNovosti ispričale kako pripremiti ukusnu salatu od kineskog kupusa s jajima.