Zagreba Lajfhaki

Kako napraviti kavijar od… koprive: recept za pravu vitaminsku bombu

Po svom sastavu najobičnija kopriva srodna je toliko reklamiranoj superhrani: u njoj ćete pronaći brojne vitamine i minerale, uključujući vitamine A, K, C, skupine B, željezo, kalcij, magnezij i kalij.

Nisu bez razloga naši preci od ove biljke pripremali juhu od kupusa, čajeve, pite i druga jela. Stručnjakinja online izdanja BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova, podijelila je s nama recept za jedan od ovih kulinarskih užitaka.

Za pripremu kavijara od koprive trebat će vam:

  • 500 g mlade koprive;
  • 30 ml biljnog ulja;
  • 1 luk;
  • 1 mrkva;
  • 2 režnja češnjaka;
  • peršin i kopar – po ukusu.

Koprivu dobro operite pod vodom i odrežite debele stabljike, ostavite samo listove i vrhove biljaka, gdje su stabljike još tanke.

Nakon toga stavite zelje u cjedilo i prelijte ga kipućom vodom na 30 sekundi – to je potrebno kako biste koprivu uklonili od žara.

Fotografija: © Belnovosti

Ocijedite vodu i zagrijte ulje u tavi u kojoj popržite nasjeckani luk.

Kad luk porumeni dodajte mu naribanu mrkvu i nasjeckani češnjak. Smjesu pržite 3 minute, a zatim u tavu stavite koprive i nakon dodavanja soli nastavite kuhati još 5 minuta na srednjoj vatri, ne zaboravite miješati.

U ovoj fazi možete dodati druge biljke i začine.

Ostaje samo samljeti naš kavijar do homogene konzistencije u zdjeli blendera, nakon čega se može poslužiti.

Prethodno su BelNovosti ispričale kako pripremiti ukusnu salatu od kineskog kupusa s jajima.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version