U sovjetsko vrijeme ljeti se kvas točio iz bačve na gotovo svakom uglu, a za svaku bačvu čekao se, iako ne veliki, red.
Ljubav ljudi prema piću objašnjena je njegovom niskom cijenom, prirodnim sastojcima i najboljim načinom za gašenje žeđi.
Stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekarica četvrte klase, ispričala je kako napraviti domaći kvas ništa lošiji od onog koji se toči iz bačvi.
Potreban:
- kruh – 2-3 komada;
- šećer – 6 žlica. l.;
- prstohvat kvasca;
- vode 3 l.
Kako kuhati
1. Voda mora biti filtrirana, kuhana i ohlađena.
2. Na 3 litre vode trebat će vam 2-3 kriške raženog ili drugog crnog kruha. Potrebno ih je osušiti u pećnici.
3. Sastojke stavite u staklenku, napunite vodom, prekrijte gazom i ostavite na sobnoj temperaturi.
Postoje recepti koji predlažu korištenje mekinja ili zobenih pahuljica za pripremu predjela.
4. Nakon jednog dana, fermentacija će biti završena, a kvas se može izliti, ostavljajući malu količinu startera na dnu, koji se može koristiti za pripremu nove porcije kvasa.
Ranije smo vam rekli kako ukusno ispeći tikvice s drugim povrćem.