Kuhanje jaja samo na prvi pogled izgleda kao elementarni zadatak. Čak i takav naizgled elementarni proces ima svoje suptilnosti.
Ako želite “pileći kavijar” pretvoriti u pravo kulinarsko remek-djelo, poslušajte savjet stručnjaka mrežne publikacije BelNovosti, kuharice Julije Arkhipove.
Birajte kvalitetna jaja
Idealna jaja, okusom i izgledom, bit će ona koja su snijele domaće kokoši. Ukoliko nemate mogućnosti nabave poljoprivrednih proizvoda, birajte jaja najviše kategorije s oznakom “CO”.
Pripremite jaja za kuhanje
Iskusne domaćice prvo stave jaja u lonac, a zatim posudu preliju hladnom vodom. Provjerite ima li dovoljno tekućine u tavi – to je potrebno za ravnomjerno kuhanje proizvoda.
Kontrolirajte proces kuhanja
Iskusni kuhari savjetuju: nakon što voda proključa, nije potrebno strogo slijediti preporučeno vrijeme kuhanja od 10 minuta, kako je navedeno u mnogim izvorima. Bolje je lagano smanjiti vatru ili maknuti tavu sa štednjaka odmah nakon vrenja.
Jaja pokrijte poklopcem i ostavite u vrućoj vodi još 10 minuta. Ovaj korak pomoći će postići željenu spremnost žumanjka.
Ohladite jaja kako treba
Da biste ohladili kuhana jaja, stavite ih u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja i ubrzali hlađenje. Ako ste sve napravili kako treba, jaja će se lako oguliti, a prilikom rezanja vidjet ćete svijetli i nježan žumanjak, sličan nježnoj kremi.
Ranije smo vam rekli kako kuhati pitu od banane u tavi.