Zagreba Lajfhaki

Kako od kuhanih jaja dobiti jarko žuti žumanjak: u tome će vam pomoći 4 kulinarska trika

Kuhanje jaja samo na prvi pogled izgleda kao elementarni zadatak. Čak i takav naizgled elementarni proces ima svoje suptilnosti.

Ako želite “pileći kavijar” pretvoriti u pravo kulinarsko remek-djelo, poslušajte savjet stručnjaka mrežne publikacije BelNovosti, kuharice Julije Arkhipove.

Birajte kvalitetna jaja

Idealna jaja, okusom i izgledom, bit će ona koja su snijele domaće kokoši. Ukoliko nemate mogućnosti nabave poljoprivrednih proizvoda, birajte jaja najviše kategorije s oznakom “CO”.

Pripremite jaja za kuhanje

Iskusne domaćice prvo stave jaja u lonac, a zatim posudu preliju hladnom vodom. Provjerite ima li dovoljno tekućine u tavi – to je potrebno za ravnomjerno kuhanje proizvoda.

Kontrolirajte proces kuhanja

Iskusni kuhari savjetuju: nakon što voda proključa, nije potrebno strogo slijediti preporučeno vrijeme kuhanja od 10 minuta, kako je navedeno u mnogim izvorima. Bolje je lagano smanjiti vatru ili maknuti tavu sa štednjaka odmah nakon vrenja.

Fotografija: © Belnovosti

Jaja pokrijte poklopcem i ostavite u vrućoj vodi još 10 minuta. Ovaj korak pomoći će postići željenu spremnost žumanjka.

Ohladite jaja kako treba

Da biste ohladili kuhana jaja, stavite ih u hladnu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja i ubrzali hlađenje. Ako ste sve napravili kako treba, jaja će se lako oguliti, a prilikom rezanja vidjet ćete svijetli i nježan žumanjak, sličan nježnoj kremi.

Ranije smo vam rekli kako kuhati pitu od banane u tavi.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version