Prije pravljenja pekmeza, džema ili kompota od jagoda, potrebno ih je očistiti od čašica.
Naravno, s repovima se možete nositi, kako kažu, golim rukama. Ali ako želite značajno ubrzati proces, upotrijebite savjete stručnjaka internetske publikacije BelNovosti, kuharice Julije Arkhipove.
Čajna žličica
Kako biste se riješili nepotrebnog “detalja” jagode, uzmite malu metalnu žličicu i umetnite je pod kutom od 45 stupnjeva u meso bobice – na mjesto gdje bijeli dio postaje crven.
Nakon toga žličicom kružnim pokretima obilazite čašični list i na taj ga način izrežite.
Slamka za koktel
Ako kod kuće imate plastičnu (ili metalnu) cjevčicu dovoljne tvrdoće, pokušajte je zaboditi u donju (šiljastu) stranu jagode, a zatim je progurati i tako istisnuti peteljku iz pulpe.
Mašina za mljevenje mesa
Ako vam ne trebaju cijele bobice, već “kaša” od bobica, pokušajte jagode provući kroz stroj za mljevenje mesa s nastavkom za sokovnik.
Kao rezultat toga, pulpa bobica zajedno sa sokom proći će kroz sito, a čvrsti dijelovi će se stisnuti i poslati u otpadnu rupu.
Ranije smo vam rekli što možete dodati juhi za dobrobit.