Mnogi gurmani jednostavno obožavaju šampinjone: imaju svijetli okus, unatoč niskoj cijeni.
Osim toga, takve se gljive mogu nazvati “univerzalnim”: djeluju kao sastojak potpuno različitih jela.
No, kako bi šampinjoni stvarno dobili idealnu konzistenciju i svijetlu aromu, moraju se pravilno pržiti.
Nažalost, postoji jedna popularna očigledna pogreška koju čine mnoge domaćice čak i prije početka toplinske obrade proizvoda.
Yulia Arkhipova, stručnjakinja za kulinarstvo internetske publikacije Belnovosti, kuharica i pekarka četvrte kategorije, govorila je o ovom propustu.
Kako ne prati šampinjone
Neki kuhari jednostavno stave cjedilo s šampinjonima pod tekuću vodu, a zatim stave gljive u tavu.
Ne možete to učiniti: proizvod će vjerojatno upiti puno vode. Kao rezultat toga, prženje će se pretvoriti u kuhanje ili pirjanje.
Okus gljiva se neće dobro razviti. Osim toga, malo je vjerojatno da će konzistencija šampinjona odgovarati gurmanu.
Kako oprati šampinjone
Naravno, ne možete potpuno napustiti postupak: proizvod se mora osloboditi prljavštine.
Ako su šampinjoni općenito čisti, tada se možete ograničiti na brisanje gljiva čistom vlažnom krpom.
Ako je površina prekrivena velikom količinom prljavštine, tada proizvod treba oprati pod tekućom vodom, ali ne dugo. Nakon toga, gljive treba staviti na papirnate salvete kako bi se uklonila višak vlage.
Ranije je gurmanima predstavljen “pouzdan recept” za prženi krumpir s lukom.