Tikvice se često koriste za pripremu raznih izdašnih jela, poput predjela i salata. Također se mariniraju s paprom, češnjakom i aromatičnim biljem.
U isto vrijeme, kako kaže chef Yulia Arkhipova, stručnjak za online izdanje BelNovosti, ovo povrće je također pogodno za deserte.
Na primjer, ako narežete tikvicu i pomiješate je s komadićima ananasa iz konzerve, nećete osjetiti razliku između povrća i voća.
Prvi korak je 0,5 kg tikvica oguliti, odstraniti unutrašnjost i narezati na komadiće – ako je tikvica mala, možete je narezati na kolutove.
Zatim počnite s pripremom sirupa – 400 g soka od konzerviranog ananasa ulijte u lonac i stavite na srednju vatru, zatim dodajte 1 šalicu šećera i 200 g vanilin šećera.
Priprema sirupa traje oko 5-7 minuta, potrebno ga je povremeno promiješati.
Nakon navedenog vremena stavite tikvice u tepsiju. Nakon 7 minuta kuhanja rasporedite tikvice i 600 g ananasa iz konzerve u prethodno sterilizirane staklenke.
Napunite ih sirupom. Staklenke zatvorite, preokrenite i pričekajte da se potpuno ohlade. Nakon otprilike tjedan dana konzervirana hrana bit će spremna za konzumaciju.