Krastavci za zimu prvo su predjelo za stol. Češće se sole i često kisele. Postoji recept za čuvanje krastavaca u bačvama, ali ne mogu ga svi priuštiti.
Postoji recept koji će vam pomoći da pripremite gotovo iste krastavce za zimu, samo bez bačve, pa čak i bez octa.
Stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekarica četvrte klase, rekla je kako napraviti kisele krastavce za zimu.
Potreban:
- krastavci – 3 kg;
- hren – 1 list po staklenci;
- lišće ribiza – 2 kom. na staklenku;
- kopar (kišobrani) – 1-2 grančice;
- češnjak – 1-2 režnja;
- crni papar – 0,5 žličice;
- crni papar u zrnu – 0,5 žličice;
- lovorov list – 2 kom .;
- voda – 2 l;
- sol – 100 gr.
Kako kuhati
1. Operite staklenku, pa u nju stavite listove hrena, ribiza, kopra, paprike i lovora te češnjak.
2. Zatim u teglu staviti krastavce do grla. Prvo ih je potrebno natopiti u hladnoj vodi 3 sata.
3. Napunite šerpu vodom, posolite, miješajte dok se potpuno ne otopi, zatim krastavce prelijte salamurom skoro do samog vrha, prekrijte gazom i ostavite 2-3 dana na sobnoj temperaturi.
4. Zatim ulijte rasol u lonac, zakuhajte i kuhajte 3 minute.
5. Vrućom salamurom prelijte krastavce, zašrafite poklopce, preokrenite i kad se ohlade odložite na čuvanje.
Za mjesec i pol dana krastavci će biti potpuno spremni. Dobar tek!