Kako skuhati rižu tako da bude pahuljasta i ukusna: tajna kuhara

Mnogi misle da je jeftinu rižu teško skuhati tako da ispadne pahuljasta i ukusna.

Međutim, slijedeći nekoliko jednostavnih koraka možete postići izvrsne rezultate.

Yulia Arkhipova, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, kuharica i pekarka četvrte kategorije, govorila je o tome što se točno predlaže.

Pranje

Da bi se postigla hrskavost, rižu je potrebno temeljito oprati. To pomaže ukloniti višak škroba koji čini rižu ljepljivom.

Rižu treba nekoliko puta oprati u hladnoj vodi dok voda ne postane bistra.

riža
Fotografija: Pixabay

Važno je napomenuti: ako voda ostane tamna i nakon 5 ili više pranja, postupak treba ponoviti.

Upiti

Nakon pranja rižu je preporučljivo namakati u hladnoj vodi 20-30 minuta.

To omogućuje zrncima da nabubre i upiju vodu, što potiče ravnomjernije kuhanje i sprječava lijepljenje.

Kakav bi trebao biti omjer vode i riže?

Jedna od ključnih točaka je točan omjer vode i riže.

Za rižu kratkog zrna optimalno je koristiti omjer 1:1,5 (jedan dio riže na jedan i pol dio vode).

Ako želite sušu rižu, količinu vode možete smanjiti na 1,25 dijela.

Koju tehniku ​​kuhanja koristiti

Rižu je bolje staviti u hladnu vodu ne čekajući da prokuha.

Kad voda zavrije, smanjite vatru, pokrijte posudu poklopcem i kuhajte rižu 15-20 minuta.

Važno je ne otvarati poklopac i ne smetati rižu tijekom kuhanja.

Po završetku kuhanja maknite posudu s vatre i ostavite poklopljeno 10 minuta.

To omogućuje da se preostala vlaga ravnomjerno rasporedi po zrnima.

Tučenje riže

Kad je riža odležala lagano je izlupajte vilicom da odvojite zrnca i postignete željenu rahlost.

To se mora učiniti pažljivo kako se ne bi oštetila struktura zrna.

Najzanimljivije je to što mnogi ljudi ne znaju za ovaj trik, iako je ključan.

Savjeti i trikovi

Postoji i nekoliko kuharskih trikova.

1. U vodu za kuhanje možete dodati malo ulja (biljnog ili maslaca) ili octa. To pomaže u sprječavanju lijepljenja zrna.
2. Lonci s debelim dnom pomažu u ravnomjernoj raspodjeli topline i sprječavaju zagorijevanje.
3. Za dodatni okus u vodu možete dodati začine, poput lovora ili režnja češnjaka.

Skuhati ukusnu rižu nije nimalo teško ako se pridržavate osnovnih preporuka.

Prethodno smo vam rekli kako napraviti pravi mousse od jagoda.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki