Ljetni stanovnici i vrtlari i dalje će pržiti prve tikvice, a kada se zasite, počet će pripremati zalihe za zimu.
U ovom slučaju dobro će doći jedan zanimljiv recept za ukiseljene tikvice s listovima ribiza.
Stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekarica četvrte klase, rekla nam je kako kuhati.
Potreban:
- tikvice – 1-2 kom .;
- zrna crnog papra – 5 kom .;
- piment – 5 kom .;
- klinčići – 3 kom .;
- kopar – 1 hrpa;
- češnjak – 2 režnja;
- lišće ribiza – 2 kom .;
- lišće trešnje – 2 kom .;
- octena kiselina (70%) – 1 žličica;
- sol – 1 žlica. l.;
- šećer – 2 žlice. l.;
- voda – 1 l.
Kako kuhati
1. Tikvice narezati na kolutove i staviti u teglu (1 litar), zatim listove ribiza i trešnje.
2. Uliti crni i piment, klinčiće. Kopar i češnjak nasjeckajte i također stavite u staklenku.
3. Tikvice opteretiti i preliti kipućom vodom, pa poklopiti.
4. Pripremite marinadu: u 1 litru kipuće vode dodajte sol i šećer i prokuhajte.
5. Ocijedite vodu iz staklenke i napunite tikvice marinadom, zatim dodajte 1 žličicu. octena kiselina.
Staklenke zatvorimo poklopcima, preokrenemo, ostavimo na sobnoj temperaturi dok se ne ohlade te čuvamo na tamnom i hladnom mjestu.
Ranije smo vam rekli koje se gljive ne smiju koristiti za pripremu juhe.