Zagreba Lajfhaki

Kanapei za Novu 2024. godinu: jednostavni recepti s fotografijama

Većini domaćica naziv ovog jela ostat će stran, većina puno bolje razumije male sendviče ili grickalice na ražnjićima. U isto vrijeme, raznovrsnost novogodišnjih kanapea primijetit će i cijeniti kako gosti na švedskom stolu ili korporativnoj zabavi, tako i članovi kućanstva na obiteljskoj gozbi. Koji se proizvodi mogu koristiti za izradu ove poslastice, kako pojednostaviti proces pripreme i lijepo poslužiti jelo, raspravljat ćemo dalje.

Ovaj članak sadrži sljedeće recepte:

Sa šunkom i kobasicom

Za sendviče u svakodnevnom jelovniku često se koriste razne vrste kobasica, šunke, karbonate, kuhana svinjetina i drugi mesni proizvodi. Isti sastojci prikladni su i za kanapee za Novu godinu. Recepti za pripremu takvih zalogaja ne uključuju nikakve poteškoće. Uglavnom, morate pripremiti poznati sendvič, koji zatim narezati na komade, držeći sastojke zajedno sa svakim ražnjićima.

Šunku ili druge mesne proizvode možete kombinirati sa:

  • povrće i začinsko bilje – cijele cherry rajčice, kriška obične rajčice ili svježeg krastavca, ukiseljeni kolutići luka, zelena salata, grančice peršina i kopra;
  • kiseli krastavci i konzerve – minijaturni domaći krastavci ili veći zeleni plodovi, narezani na tanke duge ploške ili krugove, masline, samo bez koštica ili s raznim nadjevima;
  • sirevi – pogodne su i tvrde sorte, narezane na male kockice ili tanke ploške, kao i krem ​​sirevi, koji se mogu koristiti kao namaz da grickalica ne bude suha.

Zanimljiva varijanta kanapea može se dobiti ako se tanka kriška šunke omota oko nadjeva u obliku rolice.

Sa šunkom narezanom na tanke prozirne kriške možete pripremiti vrlo lijepe zalogaje, savijajući ih u lijepu harmoniku ili latice.

S crvenim kavijarom

Bolje je pripremiti ovo predjelo doslovno prije dolaska gostiju, 15-20 minuta prije posluživanja.

Kako bi minijaturne postale slastan ukras na blagdanskom stolu, poslužite se nekoliko savjeta kuhara kako ih pripremiti:

  1. Takve kanapee možete napraviti na bijelom ili raženom kruhu, no kriške štruce popržene do lijepe zlatne boje na maslacu posebno će istaknuti okus plodova mora.
  2. Krišku bageta možete namazati ne samo maslacem, već i pulpom avokada zgnječenom vilicom, topljenim ili krem ​​sirom ili masnim svježim sirom u obliku paste.
  3. Ova poslastica mora imati notu svježeg okusa, koju može dodati kriška limuna, tanka kriška svježeg krastavca ili sočno svijetlo zelje.

Da biste iznenadili goste na odmoru, umjesto temeljca za kruh možete pripremiti prekrasne kanapee od pola kuhanih jaja ili kriški svježeg krastavca.

Sa škampima

Čak i najjednostavniji kanapei sa škampima izgledat će ukusno i svečano. Ovaj se plan može podijeliti u dvije kategorije: s ražnjićima i bez njih.

U prvom slučaju sastojci se zdrobe na sitne kockice (šnite, kriške) i zajedno s repom kozice nabodu na ražanj. Ukusno društvo škampima mogu napraviti sir, rajčica, krastavac, kuhana kokošja ili prepeličja jaja, svježi ananas, masline i masline.

U drugoj opciji Predjela za švedski stol: škampi leže u prekrasnom uvojku na podlozi koja može biti od kruha, krekera, profiterola. U ovom slučaju bolje je koristiti namaz od sirne salate ili paštete. Sve to možete nadopuniti istim proizvodima koji su korišteni za poslasticu s ražnjićima.

S cherry rajčicama

Za kanapee se često koriste cherry rajčice, čiji su plodovi doslovno veličine zalogaja, što odgovara glavnom konceptu jela. Trešnje možete nanizati na ražanj zajedno s ostalim proizvodima bez straha da će se osušiti ili da će iz njih iscuriti sav sok.

Prekrasni kanapei mogu se dobiti spajanjem okruglih dijelova različitih veličina i boja na ražanj, na primjer, crvene cherry rajčice, bijele kuglice sira sa začinskim biljem i crne masline. Rajčicu možete prerezati na pola i između polovica staviti nadjev. To može biti, na primjer, mini kuglica od sira mozzarella.

Također nema potrebe pokušavati izgraditi strogu okomitu liniju. Otirač od rajčice koji je lagano skliznuo na jednu stranu stvorit će vizualnu analogiju s kapom Djeda Mraza, što će biti potpuno u duhu Nove godine.

Uz crvenu ribu

Lagano slana crvena riba (losos ili losos) čest je gost na blagdanskom stolu. Koristi se u receptima za razne zalogaje, uključujući kanapee. To može biti jelo u klasičnom smislu sendviča, ali nekoliko puta smanjeno, ili rolada od jaja s nadjevom, izrezana na minijaturne komade i spojena na ražnjiću. Možete staviti krišku ribe između kriške krastavca i masline, pričvrstiti cijelu strukturu ražnjićem.

Što se tiče rezanja crvene ribe, zahvaljujući njoj, novogodišnji kanapei mogu lijepo “cvjetati” na svečanom stolu. Da biste to učinili, tanke kriške potrebno je smotati u obliku ruže i preliti grickalicom. Ako je rezanje nepretenciozno, tada će mu zelenilo (kopar, peršin ili zeleni luk) dodati apetit.

Sa haringom

Za ovaj zalogaj nećete pronaći neku posebnu raznolikost recepata, no to ne znači da mu neće biti mjesto na blagdanskom stolu. Fantastično trojstvo (crni kruh, maslac i komadić slane haringe) mnogi ljudi toliko vole da će biti sretni s takvom poslasticom ne manje od novih originalnih jela.

Komadiće kruha za kanapee možete osušiti u suhoj tavi, a umjesto maslaca koristiti:

  • ulje kopra ili gorušice, koje se može dobiti miješanjem maslaca sa žlicom sitno nasjeckanog kopra ili žličicom senfa;
  • majoneza sa začinskim biljem ili sitno naribani kiseli krastavac;
  • sirna krema od vrhnja ili topljenog sira s jajetom ili koprom.

Da biste okus zalogaja učinili zanimljivijim, ispod haringe možete staviti krug kuhanog jaja, kolutove kiselog luka, tanku krišku jabuke ili krug kivija.

S prepeličjim jajima

Prepeličja jaja u kanapeima služe kao dekoracija i kompletan sastojak. Najpopularnija verzija ovog snacka su šampinjoni s klobucima od polovica trešanja s točkicama od majoneze, ali moguće su i druge opcije.

Možete sami slagati različite kombinacije kombinirajući prepeličja jaja sa sljedećim proizvodima:

  • krastavci (svježi ili konzervirani),
  • rajčice (čeri ili obične),
  • babura paprika,
  • sir,
  • škampi,
  • masline,
  • riba.

Važna točka! Za pripremu će vam trebati tvrdo kuhana prepeličja jaja. U kipućoj vodi trebaju odležati 4-5 minuta, a kako tijekom kuhanja ljuska ne bi popucala i sadržaj jajeta ne bi iscurio, tekućinu treba posoliti.

S tvrdim sirom

Tvrdi sirevi se najčešće poslužuju na sirnoj ploči s voćem, orašastim plodovima, medom i maslinama. Iako se ovo posluživanje čini jednostavnim, ponekad je gostima nezgodno uzeti takvo predjelo. Ovaj zadatak možete značajno pojednostaviti pripremanjem svečanih kanapea na ražnjićima od tvrdog sira s istim proizvodima.

Za kuhanje, tvrdi sir se može rezati na trokutaste šipke, pravokutne ili kvadratne kriške. Listiće svježe mente možete koristiti kao dekoraciju u kombinaciji s voćem (grožđe ili jagode). Polovice leptira od oraha također će postati ukras. Mogu se pažljivo navući na ražanj.

Ako pripremate kanapee s maslinama, komadiće sira možete zamotati u tanke ploške slanine. Ispostavit će se ukusno i originalno, a osim toga omogućit će da se sir duže ne suši.

S mozzarellom

Mozzarella je sir u obliku kuglica koje mogu značajno varirati u veličini. Tako su tu glavice zizzona di Battipaglia, kao i velike kuglice od sira od oko 400 g – mozarella aversana. Izvan Italije najčešće se nalaze bocconcini kuglice, težine 125 g, koje odgovaraju prosječnoj veličini talijanske rajčice, idealne za caprese salatu.

Minijaturna varijanta ove talijanske salate u porcijama može se napraviti s kuglicama ciliegine veličine velikih trešanja, poznatih kao mini mozzarella. Za to je potrebno na ražnjiće nanizati mozzarellu, cherry rajčice i listiće bosiljka. Okus poslastice možete diverzificirati roladom od tanke kriške šunke.

S maslinama

U receptima s maslinama često se koriste slane namirnice: sir, kobasice, slabo slana riba, slano povrće itd. Naravno, možete pronaći više originalnih recepata, na primjer, sa sirom i marmeladom, ali oni nisu toliko popularni, pa ako ih odlučite kuhati za Novu godinu, bolje je prvo isprobati ovu kombinaciju okusa kod kuće prije nego što odmor.

Maslina može biti ukras, a može biti i podloga. Za to ga je potrebno uzdužno prerezati na dvije polovice koje nanizati na ražanj, a između njih staviti krišku sira, ribe, šunke ili kobasice.

Važno! Mora se imati na umu da se bez vlage masline brzo suše, naboraju i gube atraktivan izgled, pa s njima morate pripremiti zalogaje neposredno prije posluživanja.

Slatke opcije

Slatki novogodišnji kanapei jednostavni su i ukusni deserti koji će biti prikladni nakon obilne gozbe.

Mogu se napraviti od bobica i voća, a kako bi duže izgledali ukusno, trebali biste se poslužiti sljedećim savjetima:

  • kriške ili cijele bobice i voće mogu se umočiti u čokoladu (crnu, mliječnu ili bijelu) i ukrasiti raznobojnim slastičarskim posipom ili listićima kokosa;
  • Jabuke, banane i ostalo voće koje potamni poprskajte limunovim sokom;
  • voćni ražnjić uvaljajte u šećer u prahu ili njegov dekor prekrijte gelom.

Slatke opcije s voćem možete nadopuniti mini-palačinkama, tankim kriškama biskvita s maslacem od čokolade i oraha, džemom, marmeladom i drugim slatkišima.

Svakako se trebate pokušati igrati s oblikom voća u gotovom jelu, kao što je to, na primjer, učinjeno na fotografiji slatkih kanapea u obliku čamaca s ananasom i bananom.

Kako brzo napraviti novogodišnje kanapee?

Posljednje što domaćice rade u novogodišnjoj vrevi pri pripremanju svečanog stola jest da potroše mnogo vremena na zamorno rezanje i slaganje minijaturnih predjela od kojih je većinu najbolje pripremiti neposredno prije posluživanja. Međutim, postoji nekoliko načina koji domaćici mogu olakšati posao:

  • Baza izrađena od listova lavaša. Potrebno je uzeti dva ili tri tanka armenska pita kruha, raspodijeliti nadjev između njih, lijepeći listove i nadjev od sira ili drugog namaza. U ovom obliku, obradak se može ostaviti do samog praznika, prekriven filmom za hranu. Neposredno prije posluživanja oštrim nožem zarežite i ubodite ražnjiće.

  • Rezovi spremni za trgovinu. Kobasicu, šunku i ostale mesne prerađevine narezane na tanke ploške lako možete kupiti. U njih mozete zamotati nadjev pa rezati kao sto je prikazano na fotografiji.

  • Tanke ploške povrća. Pomoću posebnog aparata za guljenje povrća možete jednostavno i brzo narezati tanke ploške krastavca, tikvice i mrkve koje zatim možete pretvoriti u minijaturni porcijski zalogaj.

Ideje za lijepo i ukusno posluživanje

Novogodišnji kanapei ne bi trebali biti samo ukusni, već i lijepo ukrašeni. a svaka domaćica može pokupiti ideje iz sljedećeg izbora fotografija.

Pročitajte također:

Exit mobile version