potječe iz Francuske, a sastoji se od tanko narezanih krumpira u vrhnju i češnjaku, uz dodatak muškatnog oraščića.
Potrebni proizvodi za grijanje:
1 luk
1 kilogram krumpira
1 cijeli muškatni oraščić, za ribanje
2 češnja češnjaka
300 ml kiselog vrhnja
75 g parmezana
2 lista svježeg lovora
½ vezice svježeg ružmarina, majčine dušice i kadulje (10g)
prstohvat morske soli i papra
Pogledajte više:
Način pripreme:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Za pripremu sastojaka ogulite i prepolovite luk, a krumpir operite i narežite na tanke ploške. Stavite krumpir i luk u veliku posudu za pečenje i začinite prstohvatom morske soli i papra.
Zatim naribajte malo muškatnog oraščića i zgnječite neoguljene režnjeve češnjaka prije nego što ih prelijete vrhnjem za kuhanje.
Sada sitno naribajte parmezan. Dodajte lovorov list, začinsko bilje i dvije žlice maslinova ulja. Sve se izmiješa i stavi u pećnicu. U posudu ulijte 300 ml kipuće vode, dobro pokrijte folijom i ostavite na vatri pet minuta. Maknite foliju i po vrhu sitno naribajte parmezan. Premažite preostale grančice timijana uljem, pospite ih po vrhu i stavite u pećnicu na gornju policu da se peku 30 minuta ili dok ne porumene i dobro se zatvore.