U 19. stoljeću postao je standardna božićna večera za obitelji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Odatle je tradicija preplavila Europu i Ameriku.
Sastojci za klasičnu božićnu puricu:
Za puricu:
5 kg puretine
50 g maslaca, sobne temperature
1 limun, narezan na četvrtine
5 stabljika
3 velike glavice luka sitno nasjeckane
morska sol
Za nadjev:
2 žlice. maslinovo ulje
2 glavice crvenog luka
250 g krušnih mrvica
125 g makadamija oraha krupno nasjeckanih u sjeckalici
100 g suhih borovnica
kora od 2 naranče i sok od 1 naranče
Pogledajte više:
2 jaja
sol
svježe mljeveni crni papar
Za umak:
250 g luka oguljenog i krupno nasjeckanog
prstohvat sjemenki
1 žlica. organski kakao prah
2 žlice. bistri med
1 žlica. glatko brašno
250 ml crnog vina, najbolje Merlot
1 kocka juhe od povrća, kuhana na 300 m
Način pripreme:
Zagrijte pećnicu na 190°C ventilator 170°C. Natrljajte puretinu maslacem i pospite morskom soli. U udubljenje stavite komadiće limuna i ružmarina.
Stavite polovice luka u veliku vatrostalnu posudu i na njih stavite puretinu. Pokrijte prozirnom folijom, uvucite ispod lima da napravite šator od folije. Pecite prema uputama (oko 3 sata i 30 minuta), ali 30 minuta prije kraja maknite foliju i zapecite puricu dok ne porumeni.
Za to vrijeme napravite nadjev. Zagrijte ulje u tavi i pržite luk 4-5 minuta dok ne bude proziran. Stavite u zdjelu i dodajte sve preostale sastojke. Promiješajte i dobro začinite. Stavite u plitku posudu za pećnicu i ostavite sa strane.
Pečenu puretinu izvadite iz pećnice. Da provjerite je li meso pečeno, probodite štapićem najdeblji dio buta. Sokovi bi trebali biti bistri.
Dodajte nadjev u pećnicu i pecite 35-40 minuta dok ne porumeni.
Izvadite puretinu iz posude za pečenje i ostavite je da odstoji 30 minuta pokrivenu folijom. Skinite suvišnu masnoću sa soka, a zatim dodajte luk i sjemenke kumina u posudu za pečenje.
Lagano pržiti dok luk ne omekša. Dodajte kakao prah, med i toliko brašna da upije sok i preostalu masnoću. Kuhajte 1-2 minute.
Postupno dodajte vino i temeljac te pustite da zavrije. Začine prilagodite ukusu, pa kuhajte umak 5-10 minuta. Poslužite s puretinom i nadjevom.