Zagreba Lajfhaki

Klasičan recept za božićnu puricu

U 19. stoljeću postao je standardna božićna večera za obitelji u Ujedinjenom Kraljevstvu. Odatle je tradicija preplavila Europu i Ameriku.

Sastojci za klasičnu božićnu puricu:

Za puricu:

5 kg puretine

50 g maslaca, sobne temperature

1 limun, narezan na četvrtine

5 stabljika

3 velike glavice luka sitno nasjeckane

morska sol

Za nadjev:

2 žlice. maslinovo ulje

2 glavice crvenog luka

250 g krušnih mrvica

125 g makadamija oraha krupno nasjeckanih u sjeckalici

100 g suhih borovnica

kora od 2 naranče i sok od 1 naranče

Pogledajte više:

2 jaja

sol

svježe mljeveni crni papar

Za umak:

250 g luka oguljenog i krupno nasjeckanog

prstohvat sjemenki

1 žlica. organski kakao prah

2 žlice. bistri med

1 žlica. glatko brašno

250 ml crnog vina, najbolje Merlot

1 kocka juhe od povrća, kuhana na 300 m

Način pripreme:

Zagrijte pećnicu na 190°C ventilator 170°C. Natrljajte puretinu maslacem i pospite morskom soli. U udubljenje stavite komadiće limuna i ružmarina.

Stavite polovice luka u veliku vatrostalnu posudu i na njih stavite puretinu. Pokrijte prozirnom folijom, uvucite ispod lima da napravite šator od folije. Pecite prema uputama (oko 3 sata i 30 minuta), ali 30 minuta prije kraja maknite foliju i zapecite puricu dok ne porumeni.

Za to vrijeme napravite nadjev. Zagrijte ulje u tavi i pržite luk 4-5 minuta dok ne bude proziran. Stavite u zdjelu i dodajte sve preostale sastojke. Promiješajte i dobro začinite. Stavite u plitku posudu za pećnicu i ostavite sa strane.

Pečenu puretinu izvadite iz pećnice. Da provjerite je li meso pečeno, probodite štapićem najdeblji dio buta. Sokovi bi trebali biti bistri.

Dodajte nadjev u pećnicu i pecite 35-40 minuta dok ne porumeni.

Izvadite puretinu iz posude za pečenje i ostavite je da odstoji 30 minuta pokrivenu folijom. Skinite suvišnu masnoću sa soka, a zatim dodajte luk i sjemenke kumina u posudu za pečenje.

Lagano pržiti dok luk ne omekša. Dodajte kakao prah, med i toliko brašna da upije sok i preostalu masnoću. Kuhajte 1-2 minute.

Postupno dodajte vino i temeljac te pustite da zavrije. Začine prilagodite ukusu, pa kuhajte umak 5-10 minuta. Poslužite s puretinom i nadjevom.

Exit mobile version