Zagreba Lajfhaki

Koje vas greške mogu spriječiti da napravite ukusan biskvit: mišljenje iskusnog slastičara

Većina domaćica se čak i ne usuđuje kuhati kekse kod kuće. Čini se da je tehnika kuhanja vrlo komplicirana i zahtijeva strpljenje.

Međutim, ako se pridržavate ključnih pravila, moći ćete pripremiti ukusan biskvit.

Stoga ćemo zajedno s kuharicom Julijom Arhipovom, stručnjakinjom internetske publikacije BelNovosti, analizirati nekoliko uobičajenih pogrešaka koje mnogi ljudi čine.

Nepravilno tučenje jaja

Jaja su osnova spužve, a njihovo pravilno tučenje ključno je za stvaranje željene strukture.

Ako jaja nisu dobro umućena, tijesto neće biti dovoljno rahlo ili lagano.

Fotografija: © Belnovosti

Neispravno dodavanje suhih sastojaka

Nakon što ste umutili jaja, pažljivo dodajte suhe sastojke. U ovoj fazi treba paziti da se ne uništi prozračna struktura tijesta.

Uobičajene pogreške u ovoj fazi uključuju:

1) Naglo i grubo miješanje brašna i drugih suhih sastojaka može uzrokovati spuštanje tijesta. Bolje je koristiti metodu preklapanja, pažljivo uvodeći brašno u nekoliko faza.
2) Brašno je potrebno prosijati prije dodavanja u tijesto. To pomaže u sprječavanju grudica i prozračuje brašno, čineći tijesto lakšim i pahuljastim.

Prilikom dodavanja suhih sastojaka važno je pratiti konzistenciju i strogo slijediti recept.

Pogrešna temperatura i vrijeme pečenja

Previsoka temperatura može uzrokovati da biskvit brzo porumeni s gornje strane, a iznutra ostane sirov.

To rezultira gustom koricom i neujednačenom teksturom.

I ako se tijesto predugo peče, što može učiniti suhim i gustim.

Optimalna temperatura za pečenje biskvita je obično 170-180°C.

Neispravno hlađenje

Hlađenje kolača posljednji je, ali ne i najmanje važan korak. Pravilno hlađenje pomaže u održavanju njegove strukture i vlage.

Nagla promjena temperature može uzrokovati srušavanje kolača.

Bolje ga je nakon pečenja ostaviti nekoliko minuta u tepsiji, a potom pažljivo izvaditi i ohladiti na rešetki.

Ranije smo vam rekli kako napraviti kiflice od sira od pita kruha s mljevenim mesom.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version