Koliko dugo je potrebno kuhati heljdu da bi bila ukusna i mrvičasta: što trebate zapamtiti

Nema ništa komplicirano u kuhanju heljde, ali to je samo na prvi pogled. Zapravo, postoji nekoliko kuharskih trikova koje svakako vrijedi razmotriti.

Stoga je vrijedno shvatiti koliko dugo treba kuhati kako bi se postigao izvrstan rezultat.

Stručnjak internetske publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekar četvrte klase, rekla nam je kako učiniti pravu stvar.

Priprema prije kuhanja

Prije nego počnete kuhati, preporuča se isprati heljdu u hladnoj vodi kako biste se riješili viška škroba i prašine. To pomaže u izbjegavanju ljepljivosti i daje žitaricama ujednačeniji okus. Nakon pranja, heljda se može namočiti u vodi 15-20 minuta, što će joj pomoći da se brže skuha.

Optimalno vrijeme kuhanja

Vrijeme kuhanja ovisi o njegovoj vrsti i stupnju predobrade. Obično se kuha oko 15-20 minuta nakon što voda zavrije. Ako su žitarice prethodno natopljene, vrijeme kuhanja može se smanjiti na 10-15 minuta. Važno je zapamtiti da kaša treba ostati mekana, ali ne i prekuhana, pa je preporučljivo provjeriti je li gotova.

Heljda
Fotografija: © Belnovosti

Svatko bi trebao razumjeti jednostavno pravilo: nema univerzalnog savjeta. Na vrijeme kuhanja može utjecati:

1) Vrsta žitarice.

2) Vrsta posude u kojoj se kuha.

3) Snaga peći.

4) Sastav vode i još mnogo toga.

Optimalno je kuhati oko 15 minuta, ali u svakom slučaju proces treba kontrolirati samostalno.

Tehnike kuhanja

Kod kuhanja heljde važno je odabrati pravi omjer kaše i vode. Tipično, za jedan dio heljde (na primjer, jednu čašu) postoje dva dijela vode. Za poboljšanje okusa možete dodati i malo soli ili ulja. Bitno je vodu zakuhati, zatim smanjiti vatru i poklopiti posudu kako bi se heljda polako kuhala i upila svu vlagu.

Provjera spremnosti

Da biste utvrdili je li heljda spremna, možete je testirati na nježnost vilicom ili žlicom. Gotova kaša treba biti mekana, ali ne kuhana ili ljepljiva. Ne biste ga trebali poslužiti odmah nakon kuhanja, bolje ga je pokriti poklopcem nekoliko minuta.

Ranije smo vam rekli zašto morate dodati kefir u mljevene kotlete.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki