Nirnberški medenjaci omiljeni su zimski desert u Njemačkoj. U Nürnbergu se rade od kraja 14. stoljeća, kada su se prvi put počeli pripremati u tamošnjem samostanu. Nakon pečenja medenjaci se preliju šećernim sirupom ili glazurom od čokolade.
Potrebni proizvodi za medenjake po njemačkom receptu:
50 g lješnjaka
150 g badema
3 jaja
100 g smeđeg šećera
90 g kandiranih narančinih kora
90 g kandirane limunove korice
3 žlice meda
1 prstohvat soli
3 žličice začina za medenjake
1 žličica naribane kore limuna
20 kockica pljosnatih poleđina od 70 mm
Za glazuru:
120 g crne čokolade
80 g šećera u prahu
sok od limuna
Pogledajte više:
Način pripreme:
Sameljite lješnjake i bademe. Ušećerene korice limuna i naranče kratko zgnječite. Po potrebi dodajte malo brašna da se ne lijepi.
Miksajte jaja, šećer, malo soli i med dok se šećer ne otopi. Dodajte bademe, lješnjake, 3 žličice začina za medenjake i koricu limuna, kandiranu koricu limuna i naranče. Promiješajte, zatim poklopite i ostavite u hladnjaku 10 do 12 sati.
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Oblikujte medenjake i rasporedite nadjev. Pogačice slažite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku 10-15 minuta. Zatim ih pecite oko 20 minuta (ovisi o pećnici). Pripazite na njih da ne izgore. Neka se ohlade.
Za glazuru otopite čokoladu. U drugoj zdjeli pomiješajte šećer u prahu s malo vode i limunovog soka dok ne dobijete tijesto za palačinke. Dio medenjaka preliti glazurom od čokolade i šećera. Svaki medenjak obavezno dobro premazati kako bi ostao sočan.