Zagreba Lajfhaki

Mekani i neodoljivi: Mirisni medenjaci po njemačkoj recepturi

Nirnberški medenjaci omiljeni su zimski desert u Njemačkoj. U Nürnbergu se rade od kraja 14. stoljeća, kada su se prvi put počeli pripremati u tamošnjem samostanu. Nakon pečenja medenjaci se preliju šećernim sirupom ili glazurom od čokolade.

Potrebni proizvodi za medenjake po njemačkom receptu:

50 g lješnjaka

150 g badema

3 jaja

100 g smeđeg šećera

90 g kandiranih narančinih kora

90 g kandirane limunove korice

3 žlice meda

1 prstohvat soli

3 žličice začina za medenjake

1 žličica naribane kore limuna

20 kockica pljosnatih poleđina od 70 mm

Za glazuru:

120 g crne čokolade

80 g šećera u prahu

sok od limuna

Pogledajte više:

Način pripreme:

Sameljite lješnjake i bademe. Ušećerene korice limuna i naranče kratko zgnječite. Po potrebi dodajte malo brašna da se ne lijepi.

Miksajte jaja, šećer, malo soli i med dok se šećer ne otopi. Dodajte bademe, lješnjake, 3 žličice začina za medenjake i koricu limuna, kandiranu koricu limuna i naranče. Promiješajte, zatim poklopite i ostavite u hladnjaku 10 do 12 sati.

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Oblikujte medenjake i rasporedite nadjev. Pogačice slažite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite u hladnjaku 10-15 minuta. Zatim ih pecite oko 20 minuta (ovisi o pećnici). Pripazite na njih da ne izgore. Neka se ohlade.

Za glazuru otopite čokoladu. U drugoj zdjeli pomiješajte šećer u prahu s malo vode i limunovog soka dok ne dobijete tijesto za palačinke. Dio medenjaka preliti glazurom od čokolade i šećera. Svaki medenjak obavezno dobro premazati kako bi ostao sočan.

Exit mobile version