U vrućim danima mnogi gurmani svoju prehranu čine više “povrćem” i “voćem”.
U mnogim slučajevima ova odluka je ispravna.
Osvježavajuća hrana pomaže tijelu pri visokim temperaturama.
Ali postoji povrće koje, naprotiv, ometa toplinu.
Primjer bi bili luk i češnjak.
Zašto ne biste trebali jesti luk i češnjak po vrućem vremenu
Loše vijesti za ljubitelje ljutog povrća: takva hrana može pogoršati stanje osobe u vrućem vremenu.
Razlog je jednostavan: kao posljedica jedenja luka i češnjaka, tijelo se “zagrije”, tjelesna temperatura raste, a znojenje se pojačava.
Tijelo gubi vodu, povećavajući rizik od dehidracije i naglog pogoršanja zdravlja u zagušljivim uvjetima.
Zato je u vrućim ljetnim danima preporučljivo izbjegavati jesti luk i češnjak.
Iz istog razloga ne biste trebali dodavati puno soli u hranu za vrućeg vremena. Pretjerane količine ljutih začina također mogu štetiti organizmu.