Piletina za Novu godinu je jednostavna, brza, originalna i ekonomična poslastica, za čiju pripremu možete koristiti bilo cijeli trup ili njegove pojedinačne dijelove (bubnjevi, bedra, fileti). Svako od jela navedenih u sljedećem izboru postat će pravi ukras stola.
Cijelo pile u pećnici
Cijela ptica kuhana u pećnici sigurno će postati prepoznatljivo jelo na novogodišnjem stolu. Na iznenađenje neiskusnih domaćica, priprema se brzo i jednostavno, a poznavanje svih zamršenosti pečenja omogućit će vam da dobijete sočno, mekano i nježno meso sa zlatno smeđom koricom.
Popis sastojaka:
- 1,5-2 kg piletine po trupu;
- 60 g majoneze;
- 7 g soli;
- po 3-4 g mljevene crne, crvene ljute paprike i paprike;
- ružmarin po ukusu.
Kako kuhati piletinu u pećnici:
- Pileći trup temeljito operite u tekućoj hladnoj vodi, a zatim ga osušite papirnatim ručnicima izvana i iznutra.
- Pomiješajte majonezu sa soli i začinima. Ovom smjesom također izdašno premažite piletinu iznutra i izvana. Možete staviti jednu ili dvije grančice ružmarina u pticu bez crijeva za okus.
- Stavite pripremljeni trup u posudu za pečenje, pokrijte vrh folijom. Stavite meso u pećnicu, prethodno zagrijanu na 180-200 stupnjeva.
- Pecite 60 minuta, zatim uklonite foliju i pecite još 30-40 minuta dok ne porumene i porumene. Kada nakon proboda iscuri bistri sok, ptica je spremna da “odleti” do novogodišnjeg stola.
U ovom jelu glavnu ulogu imaju začini, o njima će ovisiti okus i miris mesa. Možete ih odabrati i kombinirati prema svojim željama. Okus će obogatiti i limun stavljen unutra, isječen na 6-8 komada, ili slatko-kisela jabuka u obliku kriški srednje veličine.
Cijelo pile u pećnici za Novu 2023. godinu i više! S hrskavom koricom! Jednostavan recept 🎄
Kako skuhati cijelo pile u pećnici za Novu 2023. godinu?3
Svakako ćete morati pripremiti prilog za cijelu pečenu pticu, ali ako nasjeckate trup s rižom, tada za 1-1,5 sati možete dobiti i vruću piletinu i prilog za nju. Nema ništa teško u pripremi takvog jela, ali Popis potrebnih sastojaka bit će sljedeći:
- 1 trup piletine;
- 150 g rižinih žitarica;
- 50 g suhih marelica;
- 50 g svijetlih grožđica;
- 1 naranča;
- 4 grančice majčine dušice;
- 40 g maslaca;
- 40 g meda;
- sol, papar i ostali začini po ukusu.
Redoslijed radnji:
- Prvo morate pripremiti nadjev. U tu svrhu kuhajte rižu do pola kuhane 20 minuta. Zatim ocijedite u cjedilu i isperite vrućom vodom.
- Suhe marelice narežite na male kriške. Grožđice isperite. Ogulite naranču, rastavite je na kriške, s kojih uklonite filmove. ¾ citrusa narežite na kockice, a sok od ostatka sačuvajte. Pažljivo uklonite listiće s grančica timijana.
- Pomiješajte rižu, suho voće, naranče i listove začinskog bilja. Pileći trup operite i osušite, a zatim ga napunite pripremljenim mljevenim mesom. Trbuh zabodite čačkalicama, a noge zavežite.
- Otopljeni maslac pomiješajte s medom i sokom od naranče. Ovu smjesu posolite i začinite te slastičarskom četkicom premažite piletinu dobivenim umakom.
- Pecite pticu oko sat do sat i pol, povremeno otvarajući pećnicu i prelijevajući sok preko lešine.
Gotovu punjenu pticu prije posluživanja zarežite uz prsnu kost kuhinjskim škarama, nakon što joj izvadite čačkalice i konce. Zatim se položi riža, a trup se izreže na komade.
Kraljevski pečena piletina za Novu 2024
Ovo jelo ne samo da ima spektakularnu prezentaciju, već i cijeli buket različitih okusa. Naravno, morat ćete petljati s pripremom, ali rezultat je vrijedan toga. Za piletinu punjenu palačinkama trebat će vam:
- 1 ptica težine 2 kg;
- 11-12 kom. proljetne rolice;
- 150 g nadjeva od sira.
Da biste zamijesili tijesto za palačinke, potrebno je pripremiti:
- 160 ml mlijeka;
- 160 ml kipuće vode;
- 2 jaja;
- 5 g šećera;
- 2,5 g soli;
- 2,5 g praška za pecivo;
- 20 ml biljnog ulja;
- 200 g brašna.
Kao nadjev za palačinke trebate uzeti:
- 400 g mljevene piletine;
- 300 g šampinjona;
- 70 g luka.
Za nadjev od sira:
- 100 g tvrdog sira;
- 1 veliko kokošje jaje.
Gornji dio piletine premažemo umakom od:
- 40 g kiselog vrhnja;
- 20 g kečapa;
- 10 g hrena.
Recept korak po korak:
- Za palačinke umutite jaja sa soli, šećerom i praškom za pecivo. U njih ulijte mlijeko i dodajte brašno, miješajte dok ne postane glatko i ulijte količinu kipuće vode. Na kraju ulijte biljno ulje. Od dobivenog tijesta ispecite 11-14 tankih palačinki.
- Pažljivo skinite kožu s piletine, odrežite batake i krilca zajedno s njom, kako bi gotovo jelo što više ličilo na cijelo pile. Zatim izrežite trup i uvijte filet u mljeveno meso.
- Na tavi popržite luk i gljive, ohladite i pomiješajte s količinom mljevenog mesa prema receptu. Rasporedite nadjev po palačinkama i zarolajte ih u cjevčice.
- Pomiješajte sitno naribani sir sa jajetom. Zatim stavite palačinke u slojeve unutar skinute kože, podmažući svaki red nadjevom od sira.
- Formiranom trupu zabodite čačkalicama trbuh i grlo, noge i krila zavežite zajedno. Premjestite piletinu u posudu za pečenje, premažite kiselim vrhnjem, kečapom i umakom od hrena. Pecite u pećnici 40-45 minuta na 180 stupnjeva.
Bataki u tijestu za novogodišnji stol
Pileći recepti za Novu godinu ne uključuju uvijek korištenje cijelog trupa, samo su bataci također prikladni za ukusno i originalno jelo. Mogu se ukusno pripremiti u lisnatom tijestu s ananasom i suhim šljivama.
Popis sastojaka:
- 12 pilećih bataka;
- 500 g gotovog lisnatog tijesta;
- 400 g konzerviranog ananasa;
- 100 g suhih šljiva;
- 100 g oraha;
- 40 g kiselog vrhnja;
- 20 g senfa;
- 15 g češnjaka;
- sol, mljeveni crni papar.
Napredak:
- Pomiješajte kiselo vrhnje, senf, protisnuti češnjak, začine i sol. Oprane i osušene potkoljenice ostavite u ovoj marinadi 30-40 minuta.
- Marinirano meso stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva 30 minuta. Za to vrijeme orahe sameljite u blenderu u mrvice, ananas i suhe šljive narežite na male ploške.
- Lisnato tijesto odmrznite i na pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte u sloj od kojeg izrežite 12 krugova.
- U sredinu svakog kruga stavite malo orašastih plodova, ananasa i suhih šljiva, na vrh stavite batake i skupite sve u vrećicu koju na nozici vežete kulinarskim koncem. Batake stavite peći na istu temperaturu dok tijesto ne bude gotovo.
Umjesto ananasa i suhih šljiva u vrećice možete staviti gljive, sir i sl. Batak se može ne samo prethodno ispeći, već i pržiti, ali u tom slučaju ga morate brzo skuhati u jako zagrijanoj tavi. Tako će biti sočnije.
File rolnice sa gljivama
Suhi fileti mogu se ukusno pripremiti u obliku rolata, čiji nadjev može biti vrlo raznolik. U klasičnoj verziji, koju većina konzumenata smatra najukusnijom, unutra se stavljaju pržene gljive.
Omjeri sastojaka za ovo jelo:
- 2 velika pileća filea;
- 500 g gljiva (šampinjoni, bukovače ili gljive);
- 300 g luka;
- 300 g tvrdog sira;
- biljno ulje, sol i začini.
Način kuhanja:
- Na malo ulja popržite luk i gljive nasjeckane na kockice dok ne omekšaju. Zatim ih prebacite u zdjelu, ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi i pomiješajte s finim strugotinama sira.
- Fil uzdužno razriješiti da se otvori kao knjiga. Malo ga izlupati čekićem pa na jedan rub staviti nadjev i zarolati. Gotove kiflice zavežite kuhinjskim koncem.
- Dalje pecite u zagrijanoj pećnici. Komade možete umočiti i u razmućeno jaje, uvaljati u prezle i pržiti u tavi na zagrijanom ulju.
Julienne od piletine
Iako vam fotografije ovog jela u malim kalupima za kokote mogu pokrenuti sline, rijetko se sprema za svakodnevna jela. Ali Nova godina je idealna prilika da poslužite ukusno i jednostavno za pripremu toplo jelo od peradi.
Tijekom procesa pripreme trebat će vam:
- 300 g pilećeg filea;
- 150 g gljiva;
- 70 g luka;
- 160 ml bešamel umaka ili vrhnja;
- 50 g tvrdog sira;
- maslac, mljeveni crni papar i sol.
Naknada:
- U tavi rastopite maslac i popržite luk dok ne bude proziran. Zatim dodati šampinjone nasjeckane na tanke ploške, a nakon što su gotovi dodati sitno nasjeckani pileći file. Sve zajedno pirjajte 3-4 minute.
- Kokote napunite fileom i šampinjonima, odozgo prelijte umakom (vrhnjem) i pospite sitno naribanim sirom. Zatim pošaljite julienne u pećnicu, gdje se kuha do kraja.
Piletina ne bi trebala biti samo ukusna, već i lijepa, pa prije posluživanja možete ukrasiti njene noge papirnatim uvijačima s raznim izrezima ili jakobovim kapicama. Ovaj ukras nije teško napraviti, ali jelo već dobiva restoranski izgled.