Od čega se pravi ta ista sovjetska majoneza “Provencal”: cijena joj je peni

Danas je teško zamisliti kuhanje bez majoneze. Služi kao preljev za salatu, baza za razne umake, te dodatak juhama, sendvičima i glavnim jelima.

Stoga stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova, predlaže da sami napravite majonezu – brzo je i jeftino, a štoviše, gotov proizvod ne sadrži boje i konzervanse.

Da biste to učinili, trebat će vam:

  • 300 ml biljnog ulja (uzmite bez mirisa),
  • 1 veće jaje (zagrijano na sobnu temperaturu)
  • 1/3 žličice soli,
  • 1/3 žličice šećera,
  • 1 žlica 9% octa (može se zamijeniti sokom od limuna),
  • 1 žličica senfa.

U zdjelu blendera ulijte biljno ulje i dodajte sol i šećer, kao i ocat.

jaja
Fotografija: © Belnovosti

Nakon toga ostalim sastojcima dodajte senf i pažljivo razbijte jaje, nastojeći da žumanjak ostane netaknut.

Mikserom mutite sve sastojke počevši od male brzine dok ne vidite da se masa počne zgušnjavati i bijeliti.

Za mućenje je potrebno oko 30 sekundi, nakon čega se gotova majoneza može prebaciti u staklenu teglu i čuvati u hladnjaku – ovdje može stajati i do tjedan dana.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki