Danas je teško zamisliti kuhanje bez majoneze. Služi kao preljev za salatu, baza za razne umake, te dodatak juhama, sendvičima i glavnim jelima.
Stoga stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova, predlaže da sami napravite majonezu – brzo je i jeftino, a štoviše, gotov proizvod ne sadrži boje i konzervanse.
Da biste to učinili, trebat će vam:
- 300 ml biljnog ulja (uzmite bez mirisa),
- 1 veće jaje (zagrijano na sobnu temperaturu)
- 1/3 žličice soli,
- 1/3 žličice šećera,
- 1 žlica 9% octa (može se zamijeniti sokom od limuna),
- 1 žličica senfa.
U zdjelu blendera ulijte biljno ulje i dodajte sol i šećer, kao i ocat.
Nakon toga ostalim sastojcima dodajte senf i pažljivo razbijte jaje, nastojeći da žumanjak ostane netaknut.
Mikserom mutite sve sastojke počevši od male brzine dok ne vidite da se masa počne zgušnjavati i bijeliti.
Za mućenje je potrebno oko 30 sekundi, nakon čega se gotova majoneza može prebaciti u staklenu teglu i čuvati u hladnjaku – ovdje može stajati i do tjedan dana.