Zagreba Lajfhaki

Odakle tradicija u SSSR-u da se za ručak jedu prvo, drugo i kompot: to je imalo posebno značenje

U Sovjetskom Savezu, kao što znate, postojala je tradicija da se za ručak jedu prvo, drugo i kompot.

Govorimo o podrijetlu ove čvrsto ukorijenjene tradicije.

Odakle tradicija jedenja prvog, drugog i kompota?

Takozvani trostruki prehrambeni standard izmišljen je u poslijeratnim godinama, kada je trebalo mnogo raditi na obnovi zemlje.

Porcije u kantinama bile su strogo izračunate u smislu volumena, kalorija i sadržaja hranjivih tvari.

Prehrana građanina SSSR-a ovisila je o razini tjelesne aktivnosti i specijalnosti.

Fotografija: © Belnovosti

U teškoj industriji ručak je zahtijevao 2200 kalorija dnevno, za metalurge i rudare – više od 2500 kalorija.

Ručak za radnike znanja iznosio je oko 1400 kalorija.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version