Danas vam predstavljamo recept za profiterole s vrhnjem od , s kojima ćete oduševiti svoje goste.
Potrebni sastojci za profiterole s kremom od kestena:
100 g brašna
85 g maslaca
3 jaja
6-8 kandiranih kestena, grubo nasjeckanih
Za nadjev:
200 g kesten pirea
300 ml vrhnja
1 žličica ekstrakt vanilije
25 g šećera u prahu
2 žlice rakije ili likera od kestena
Pogledajte više:
Za čokoladnu kremu:
100 ml vrhnja
1 žlica. sirup ili liker od kestena (po želji)
25 g maslaca
100 g crne čokolade, sitno nasjeckane ili naribane
Način pripreme:
Prvo napravite nadjev. Procijedite kesten pire, ulijte vrhnje i vaniliju pa prosijte šećer u prahu. Dodati liker i mutiti mikserom par minuta dok smjesa ne postane mekana.
Prosijte brašno i prstohvat soli u zdjelu i ostavite sa strane. Zagrijte maslac i 225 ml vode u loncu na laganoj vatri dok se maslac ne otopi i smjesa ne zavrije. Umiješajte aromatizirano brašno i tucite drvenom kuhačom dok sve ne postane glatko tijesto. Smjesu rasporedite po tanjiru da se brzo ohladi. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Kad se tijesto malo ohladi, izgrebajte ga u zdjelu i drvenom kuhačom ili električnom miješalicom umiješajte jedno po jedno jaje. Stavite tijesto u papirnatu vrećicu i odrežite kraj tako da imate otvor od 1 cm.
Kuglice tijesta veličine oraha rasporedite ili grabite na dva pleha za pečenje, pazeći da između njih ostane dovoljno prostora. Sveukupno bi ih trebalo biti oko 20. Pecite 30-35 minuta dok profiterole ne nabubre i postanu hrskave.
Za kremu zagrijte vrhnje i sirup ako koristite tavu na laganoj vatri. Dodajte maslac i čokoladu, promiješajte nekoliko puta i ostavite da se tope 10 minuta. Miješajte smjesu dok ne postane sjajna, a zatim je ostavite sa strane.
Svaku ohlađenu profiterolu prerežite na pola, pa u donje polovice ulijte nadjev dok malo ne pređe rub. Zatim punjene profiterole posložite na stalak za tortu ili pladanj, slažući ih jednu na drugu. Prelijte umakom.