Bujne, prozračne i aromatične palačinke, umjereno slatke i vrlo, vrlo ukusne – upravo takve su spremale naše bake, a takve bismo i mi, njihovi unuci, rado probali barem još jednom.
Pojavila se prilika – upravo taj okus moći ćete iskusiti ako se poslužite receptom stručnjaka iz mrežne publikacije BelNovosti, kuharice Julije Arkhipove.
Od sljedećih količina sastojaka moći ćete pripremiti otprilike 15-16 ukusnih palačinki.
- Mlijeko – 250 ml.
- brašno – 225 g.
- Jaje – 1 kom.
- Svježi kvasac – 20 g (može se zamijeniti 1 paketom brzodjelućeg kvasca).
- Šećer – po ukusu (1-2 žlice).
- Sol – 1 prstohvat.
- Vanilin je na vrhu noža.
- Biljno ulje – 2 žlice. l. u tijestu i za prženje.
Mlijeko zagrijati da bude toplo pa u njemu otopiti kvasac i dodati malo šećera i brašna pa promiješati.
Tijesto je gotovo – ostavite ga 15-20 minuta da kvasac proradi.
Kada vidite mjehuriće na površini, dodajte ostale sastojke i počnite mijesiti tijesto.
Na kraju bi trebao izgledati kao gusto kiselo vrhnje. Posudu s tijestom prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto gdje će se dizati oko sat vremena.
Kad vrijeme istekne, u tavi zagrijte biljno ulje i oblikujte palačinke tako da žlicom grabite tijesto i stavljate ga na tavu.
Evo korisnog životnog trika: kako se tijesto ne bi zalijepilo za žlicu, prije nego što ga ponovno zagrabite, uronite žlicu u čašu napunjenu vodom.
Ranije smo naveli greške koje kvare boršč.