Zagreba Lajfhaki

Pečena svinjetina u pećnici – foto recept korak po korak

Doček Nove godine pravo je vrijeme da iznenadite svoju obitelj i prijatelje ukusnim i aromatičnim jelima. Svaka domaćica zna da novogodišnja gozba nije potpuna bez narezaka! Da bi stol bio pun, a gosti zadovoljni, kuhajte kuhanu svinjetinu. Ona će svakome biti izvrstan dodatak!

Pečena svinjetina se može pripremiti na razne načine. Može se suho soliti, marinirati u senfu, majonezi ili koristiti kao marinada. Posljednja opcija je prilično naporna, ali možda najukusnija. Meso ispada nježno i mekano.

Važna točka u kuhanju kuhane svinjetine je kupnja “pravog” mesa.

Bolje je kupiti ga ne u trgovini, već na tržištu. Na taj ćete način zajamčeno kupiti svježiji proizvod koji prije toga nije bio zamrznut i odmrzavan. Prilikom kupnje zamolite prodavača da vam da mali komad kože i zapalite ga upaljačem. Ako nema specifičnog mirisa, tada vam se nudi redovna svinjetina, a ne meso “vepra”. S povjerenjem ga možete kupiti!

Šunka je pogodna za kuhanje kuhane svinjetine. Možete koristiti i meso s regije vrata. Možete ga kuhati u velikom komadu ili u manjim dijelovima. Odabrano meso mora imati mali sloj masnoće. Zahvaljujući njemu, kuhana svinjetina će biti sočnija i mekša.

Sastojci:

  • svinjetina – 500-600 g;
  • voda – 800 ml;
  • kuhinjska sol – 3 žlice. l.;
  • mljeveni crni papar – 1 žličica. ili po ukusu;
  • lovorov list – 3-4 kom .;
  • češnjak – 3-4 režnja.

Priprema

Prvo morate pripremiti marinadu u kojoj će se meso namakati. Da biste to učinili, uzmite malu posudu i napunite je potrebnom količinom čiste vode. Stavite vodu na štednjak i zakuhajte. U tekućinu dodajte kuhinjsku sol, mljeveni crni papar i lovorov list. Kuhajte 3-4 minute. Gotovu marinadu ohladite na sobnu temperaturu.

Sada trebate oguliti češnjak i narezati ga na tanke latice. Cijeli komad svinjetine zarežite sa svih strana. U napravljene rupe stavite režnjeve češnjaka.

Ohlađenu marinadu prelijte preko komada svinjskog mesa. Stavite u hladnjak na nekoliko sati, prekrivši prozirnom folijom. Idealno bi bilo ostaviti meso preko noći. Kuhanu svinjetinu najbolje je marinirati unaprijed i kuhati neposredno prije posluživanja. Ako nemate vremena kuhanu svinjetinu dugo držati u marinadi, tada prije pečenja meso treba izvaditi iz tekućine i natrljati s još malo kuhinjske soli i mljevenog crnog papra.

Kako bi se meso ravnomjernije posolilo, poslužite se malim trikom – uzmite jednokratnu špricu, napunite je pripremljenom marinadom i izbockajte cijeli komad, ulivajući tekućinu u meso.

Marinirani komad mesa zajedno s lovorovim listom treba staviti u vrećicu ili čahuru za pečenje, zatvoriti i na površini napraviti par uboda kako bi para izlazila. Meso u vrećici stavite u kalup na dno kojeg ste ulili malo vode.

Kako bi kuhana svinjetina ostala sočna, pecite je u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 80-90 minuta. Tijekom procesa potrebno je malo nagnuti vrećicu za pečenje kako bi se meso navlažilo u otpuštenoj masnoći. Svinjetina će se značajno smanjiti tijekom kuhanja.

Kada budete spremni, isključite pećnicu i ostavite svinjetinu unutra. Meso će se vrlo sporo hladiti i postati još mekše i ukusnije.

Narežite na komade i slasni naresci za novogodišnji stol su spremni!

Exit mobile version