Nije nimalo teško ukusno ukiseliti mast, najvažnije je odabrati dobar recept.
Recept za vrlo ukusnu mast u staklenci ispričala je Yulia Arkhipova, stručnjakinja u izdanju mreže Belnovosti u području kuhanja, kuharica i pekar četvrtog razreda.
Kako napraviti petominutnu mast
Za kilogram svinjske masti trebat će vam: 100 grama krupne soli (ne morske ili jodirane), 5 zrna crnog papra, 6 zrna pimenta, pola žličice korijandera, 2 lista lovora, jedna glavica češnjaka (8-10 češnjeva). ), manja vezica kopra, 1-2 kašike slatke paprike, 1-2 kašike kima.
Za pripremu salamure u litru vode dodajte sol, korijander, papar i lovorov list (nalomiti).
Komade svinjske masti stavite okomito u staklenku (nema potrebe za sterilizacijom), naizmjence s tanko narezanim češnjakom.
Nakon što voda proključa, salamuru kuhajte 2 minute, ohladite i ulijte u staklenku. Salo treba biti potpuno prekriveno salamurom. Ako pluta, pritisnite ga.
Poklopljena staklenka treba stajati 2 dana na sobnoj temperaturi, zatim još 3 dana u hladnjaku.
Nakon hlađenja, stavite mast u cjedilo, osušite papirnatim ručnicima i umočite ili u nasjeckani slani kopar, sjemenke kima ili papriku. Dio svinjske masti možete staviti u zamrzivač.
Ranije je stručnjak rekao kako kuhati patlidžane s mljevenim mesom.