Mnogi domaći kuhari, kada pripremaju rižu, pridržavaju se tradicionalnog omjera žitarica i vode (1 do 2).
Ali često željeno jelo ne ispadne – mrvičasto.
Stručnjak u kulinarskom području izdanja mreže Belnovosti, kuharica, pekar četvrte kategorije, Yulia Arkhipova, podijelila je trik koji će spriječiti da se vaša riža slijepi u kašu.
Za pripremu vam je potrebna riža (čaša), kipuća voda (čaša), biljno ulje (dvije ili tri žlice), sol (po ukusu), pergament.
Odmjerit ćemo rižu i vodu u jednu čašu.
Rižu treba ispirati hladnom vodom dok ne postane bistra.
U tavi zagrijte 2-3 žlice biljnog ulja (može maslac ili ghee).
Zatim dodajte opranu rižu, nakon čega pržite 2 minute, ne zaboravite miješati.
Zatim dodajte kipuću vodu: ako ste uzeli jednu čašu riže, onda također ulijte jednu čašu kipuće vode.
Posoliti (po ukusu). Smanjite intenzitet topline na minimum i zatvorite tavu (prvo listom pergamenta, a zatim poklopcem).
U tom položaju držite na vatri 15 minuta: za to vrijeme će voda prokuhati, riža će se skuhati, ali se neće slijepiti.
Ostaje miješati vilicom. Ovako na kraju dobijemo pahuljastu rižu.
Ranije smo vam rekli kako kuhati pilav od tjestenine.