Zagreba Lajfhaki

Prestanite se pridržavati omjera 1:2 i dobit ćete mrvičastu rižu: još jedan trik za izbjegavanje slijepljenja u kašu

Mnogi domaći kuhari, kada pripremaju rižu, pridržavaju se tradicionalnog omjera žitarica i vode (1 do 2).

Ali često željeno jelo ne ispadne – mrvičasto.

Stručnjak u kulinarskom području izdanja mreže Belnovosti, kuharica, pekar četvrte kategorije, Yulia Arkhipova, podijelila je trik koji će spriječiti da se vaša riža slijepi u kašu.

Za pripremu vam je potrebna riža (čaša), kipuća voda (čaša), biljno ulje (dvije ili tri žlice), sol (po ukusu), pergament.

Odmjerit ćemo rižu i vodu u jednu čašu.

Fotografija: Pixabay

Rižu treba ispirati hladnom vodom dok ne postane bistra.

U tavi zagrijte 2-3 žlice biljnog ulja (može maslac ili ghee).

Zatim dodajte opranu rižu, nakon čega pržite 2 minute, ne zaboravite miješati.

Zatim dodajte kipuću vodu: ako ste uzeli jednu čašu riže, onda također ulijte jednu čašu kipuće vode.

Posoliti (po ukusu). Smanjite intenzitet topline na minimum i zatvorite tavu (prvo listom pergamenta, a zatim poklopcem).

U tom položaju držite na vatri 15 minuta: za to vrijeme će voda prokuhati, riža će se skuhati, ali se neće slijepiti.

Ostaje miješati vilicom. Ovako na kraju dobijemo pahuljastu rižu.

Ranije smo vam rekli kako kuhati pilav od tjestenine.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version