Zagreba Lajfhaki

Pripremite se za polizanje prstiju: kako ukusno skuhati šarana bez kostiju

Jedan od glavnih problema kod kuhanja šarana su brojne sitne kosti koje mogu pokvariti užitak jela.

Stoga vrijedi pogledati nekoliko trikova za pripremu šarana bez kostiju koji će većini biti otkriće.

Stručnjak iz mrežne publikacije BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova, podijelila je korisne preporuke o ovom pitanju.

Svježina ribe je ključ uspjeha

Prvi korak u pripremi šarana bez kosti je odabir svježe ribe.

Svježi šaran ima svijetle oči, ružičaste škrge i guste ljuske. Miris bi trebao biti ugodan i ne previše izražen.

Fotografija: © Belnovosti

Prije nego počnete kuhati, dobro ga oprati, odstraniti unutrašnjost i ljuskice. To će olakšati daljnji proces rezanja i vađenja kostiju.

Koju tehniku ​​rezanja koristiti

Iskusni kuhari preporučuju korištenje oštrog noža za rezanje šarana.

Za početak napravite rez duž leđa, pažljivo odvajajući file od kostiju.

Rad s oštrim nožem omogućuje preciznije i čistije rezove, minimalizirajući oštećenje mesa.

Nakon odvajanja fileta potrebno je izvaditi rebraste kosti. To se može učiniti pomoću kuhinjske pincete ili posebnih hvataljki za kosti.

Važno je postupati pažljivo kako ne biste oštetili file.

Kako marinirati i kuhati

Mariniranje šarana u kiselim marinadama (s limunovim sokom, octom ili vinom) pomaže omekšati meso i djelomično otopiti sitne kosti.

Dodatni okus i aromu ribi daje i marinada.

Pravilna toplinska obrada pomaže da kosti budu manje uočljive.

Pečenje ili pečenje šarana na roštilju na visokim temperaturama omekšava sitne kosti i čini ih gotovo nevidljivima.

Važno je ne isušiti ribu kako bi ostala sočna i ukusna.

Kako poboljšati okus

Jedan od načina pripreme šarana bez kostiju je punjenje.

Da biste to učinili, potrebno je ukloniti kralježnicu i velike kosti, a zatim ribu napuniti povrćem, gljivama ili drugim sastojcima po ukusu.

Punjena riba peče se cijela, čime se čuva njezina struktura i okus.

Prethodno smo vam rekli kako pripremiti kavijar od… koprive.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version