Miljenik Grete Garbo nastao je u Budimpešti prema receptu jedne od najpoznatijih i najstarijih slastičarnica u gradu.
Prekrasan desert s kombinacijom orašastih plodova, kreme od jaja i čokolade.
Proizvodi potrebni za tortu:
Za močvare:
9 proteina
10 žlica. šećer
15 žlica. mljevenih oraha
2 žlice. brašno
12 žlica. granulirani šećer
100 g čokolade
3 žlice. maslac
2 žlice. mlijeko
Za kremu:
9 žumanjaka
9 žlica šećera
125 g maslaca
100 g šećera u prahu
Pogledajte više:
Način pripreme:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva.
Bjelanjke istucite sa šećerom u čvrsti snijeg. Zatim dodajte mljevene orahe i brašno, pa izlijte u obložen pleh dimenzija ne manje od 40 x 30 cm.
Pecite između 10 i 15 minuta ovisno o pećnici.
Tijesto treba ostati mekano i svijetlo, samo malo porumeni.
Dok se kora peče napravite kremu.
Istucite žumanjke sa šećerom dok ne poblijede, učinite to u malom loncu koji može stati u drugi lonac.
U drugi lonac ulijte “dva prsta” i stavite na štednjak.
Zatim manji lonac s razmućenim žumanjcima stavite u drugi lonac i kuhajte oko 10-15 minuta.
Gotovo je kad se sav šećer otopi i mikserom povlačite po dnu ostavljajući trag za sobom.
Maknite s vatre da se ohladi.
Pečen i ohlađen kolač prerežite na tri jednaka dijela.
Za prvi kolač otopiti šećer i premazati.
Neka ne bude pregusto jer se onda kolač neće moći dobro rezati. Kad se stvrdne, možete napraviti rupu nožem, lagano “izgnječiti” tvrdi šećer.
Drugi kolač – na laganoj vatri otopiti čokoladu sa maslacem, maknuti sa vatre, dodati svježe mlijeko i miješati da se sjedini, pa rasporediti smjesu.
Za to vrijeme će se i krema ohladiti pa pjenasto umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu pa dodati ohlađenu žumanjčano-čokoladnu kremu i sve umutiti.
Premažite kore kad se čokolada stegne. To možete učiniti tako da pleh stavite u frižider dok mutite fil.
Prva kora namazati filom, staviti drugu i takodje prekriti filom. Prekriti drugom korom, odozgo premazati preostali fil, pa ukrasiti po želji.
Tortu ukrasite otopljenom čokoladom ili je pospite mljevenim orasima.