Rezani sir za blagdanski stol 2024: najbolje novogodišnje ideje!

Na svečanom stolu poslužuje se mnogo različitih jela. Postoje univerzalni: optimalni za bučne gozbe i prijateljska okupljanja. Rezani sir jedno je od predjela koje može postati ne samo ukras, već i ukusan dodatak vinu. Podnošenje se može izvršiti na različite načine. Koju opciju odabrati ostaje na domaćici događaja.

Sadržaj:

Što uključiti na tanjur sa sirom

Sirevi su plemenita kategorija proizvoda. Razlikuju se po okusu, boji, strukturi. Za svako piće možete odabrati određenu varijantu ove poslastice. Lako je odabrati asortiman sireva za svoj tanjur. Glavna stvar je znati ukuse gostiju i uzeti u obzir piće koje će se gostima ponuditi.

Broj sorti je najmanje tri. Odaberite neparan broj: 5, 7 ili 9. Broj pozvanih također se uzima u obzir. Ako je tvrtka mala, tada će biti dovoljne 3 vrste.

Nadjev možete odabrati sa sljedećeg popisa:

  • Polutvrde sorte: Maasdam, Emmentaler ili Cheddar.
  • Brynza.
  • Meke sorte (Camembert ili Brie, na primjer).
  • Svježa koza.
  • Jedna od sorti plemenitog plavog sira: Gorgonzola, Dorblu ili Roquefort, na primjer.
  • Pecorino Romano.
  • Parmezan.

Asortiman se bira prema nahođenju domaćice proslave.

Na čemu poslužiti

Proizvod se poslužuje bez pakiranja. Lijepo se režu i stavljaju na tanjur. Odaberite okrugli oblik. Modeli s bazom na uvijanje dobivaju popularnost. Tako će gosti lakše odabrati željeni komad.

Postoje ploče s podjelom na dijelove. Ovo bi također bila dobra opcija. Ali ako prezentaciju trebate učiniti originalnom, odaberite vrstu rezanja na ploči. Drveno posuđe postaje sve popularnije. Lijepo izgleda, a materijal je ekološki prihvatljiv. Nije potrebno kupiti posebnu drvenu posudu. Možete čak koristiti i dasku za rezanje. Glavna stvar je da bude uredan.

Sirevi za vino

Crvena vina najbolji su partner sirevima. Za razliku od bijelih, ne sadrže tanine koji uzrokuju gorčinu. Najbolji primjeri kombinacija:

  • Za svježi proizvod s kiselkastim okusom odabrana su sljedeća vina: Muscadet, Alvarinho, Riesling.
  • Sauvignon blanc je pogodan za proizvode od kozjeg mlijeka.
  • Polutvrde sorte kombiniraju se s bijelim vinima odležanim u hrastovim bačvama. Mogao bi biti Rhone Viognier, Chardonnay. Prikladna su crvena vina s okusom čokolade ili cabernet sauvignon.
  • Pjenušci se biraju uz parmezan.
  • Pjenušava talijanska Franciacorta i Cremant de Loire prikladni su za meke sireve s pljesnivom korom.
  • Slatko vino dobro se slaže s pikantnim sortama s plavom plijesni. Možete birati slatke rizlinge iz Njemačke ili Vin Santo.
  • Za dimljene sorte biraju se gruzijske sorte: Rkatsiteli, Kisi, Mzvane, Kindzmarauli.
  • Uz crveni beaujolais odlično se slaže sir sir.
  • Mozzarella je kompatibilna s pinotom sivim.
  • Par sulgunija bit će tsinandali.

Ali sve predložene kombinacije samo su preporuke. Biraju na temelju svog gurmanskog ukusa.

Što poslužiti uz tanjur sa sirom

Rezani sir je dobar. Ali ako je stavite samu, izgledat će usamljeno. Stoga mu moraju odabrati dodatak.

Kriške sira za novogodišnji stol u obliku božićnog drvca

S kruhom

Kombinacija hrskave kriške kruha lijepa je nadopuna siru. Ciabatta ili baguette će poslužiti. Ali mrvice od takvih proizvoda mogu pokvariti vizualnu privlačnost kriški. Stoga se pekarske kriške poslužuju u pletenoj mini-košarici. Dno mu je prekriveno papirnatim ili platnenim ubrusom.

Dopušteno je zamijeniti kruh:

  • dugi grisini;
  • krekeri;
  • kruhovi.

Dugi proizvodi mogu se poslužiti u čaši.

Orašasti plodovi i voće

Prikladno voće:

  1. jagoda;
  2. grožđe;
  3. kruške;
  4. suhe marelice;
  5. smokve

Sorte orašastih plodova: pistacije, bademi ili orasi. Koriste se ne samo kao ukusni dodatak, već i kao ukras.

Tekući ukrasi za sir

Narezaku sira možete dodati:

  • med;
  • pekmez;
  • žele.

Odabrani džemovi su brusnica, brusnica i kruška. Vrste želea: crveni ribiz, crni. Med je odabran tako da ima tekuću konzistenciju, a ne kandiran. Okus grickalice možete učiniti zanimljivijim ako se poigrate okusom. Na primjer:

  • Džem od smokava spaja se sa slanim parmezanom.
  • Nježni brie sa začinjenim želeom i pikantnim okusom.
  • Maasdam s marmeladom od luka.

Najbolje je staviti od svega po malo pa da gosti biraju.

Korisni savjeti za pripremu narezaka sa sirom

Lijepa prezentacija je ključ uspjeha. Čak i psiholozi primjećuju da ako je jelo predstavljeno atraktivno, tada u očima ljudi automatski postaje privlačno. Ova tehnika se koristi u restoranima. Stoga se čak i jednostavna juha poslužuje u lijepim jelima. Ovo možete ponoviti kod kuće. Samo poslušajte ove korisne savjete:

  • Svaka vrsta se reže različitim noževima. Time ćete izbjeći miješanje okusa.
  • Narezani proizvod ne ostavlja se otvoren, mora se prekriti prozirnom folijom.
  • Prije dolaska gostiju, kriške se čuvaju na hladnom mjestu. Ali za 30 min. Prije početka gozbe tanjur se stavlja u prostoriju na sobnoj temperaturi. Film se ne uklanja. Za pola sata sir će dobiti ugodnu konzistenciju i pojavit će se ugodna aroma.
  • Uz sir se stavljaju ražnjići. Uz njihovu pomoć, uzimanje komada će biti praktično i higijenski. U restoranu se za rezanje poslužuju noževi ili posuđe. Njihova raznolikost ovisi o vrsti proizvoda. Kod kuće ga možete uzeti jednostavnom vilicom i nožem. Prema bontonu, Chechil se jede rukama. Meki sirevi uzimaju se žlicom ili mažu na kruh.
  • Sirevi se slažu na tanjur sljedećim redoslijedom: od mekih do tvrdih sorti, od mladih do zrelih. Između njih se održava mala udaljenost. Time ćete izbjeći miješanje okusa. Za okruglu ploču ili ploču prikladan je raspored u smjeru kazaljke na satu.
  • Sirevi u obliku skute poslužuju se u tanjurićima na stabljici. U svaki treba staviti po jednu žlicu.
  • Ako je glavica sira velika (barem 300 g), onda se poslužuje cijela.

Ako je ploča (ploča) velika, tada možete napraviti sljedeći dizajn:

  1. Orašasti plodovi, voće, umaci i bobičasto voće stavljaju se u sredinu.
  2. Na rub stavite krekere.

Prilikom postavljanja nije potrebno pridržavati se stroge asimetrije. Lagani nemar je prioritet.

Najbolje kombinacije sireva i hrane:

Naziv sorte sira Najbolja kombinacija
Svaka sorta Med. Ovo je univerzalni sastojak. Odgovara svakom proizvodu u ovoj kategoriji.
Brie, Camembert Kruške, kupine, jagode, borovnice.
Plave sorte Ananas, stabljika celera, kivi.
Parmezan Konfitura od marelice, balsamico umak, džem od dunja.
mozzarella Trešnja. bosiljak.

Rezanje je od velike važnosti. Tanke simetrične ploče neće raditi. Svaki sir ima individualni pristup:

  • Parmezan se lomi rukom na nejednake komade.
  • Emental se poslužuje u obliku štapića.
  • Kozji sir se poslužuje kao okrugla glavica.
  • Camembertu se daje izgled klinova.
  • Gorgonzola se nareže na ploške.

Da biste napravili tanjur sa sirom, trebali biste koristiti 5 vrsta ovog mliječnog proizvoda. 3 nije dovoljno, a 7 je previše. Uzmite u obzir činjenicu da će velika količina dovesti do miješanja mirisa. Izrežite prema sljedećoj shemi: 50 g proizvoda za svakog gosta.

Kriške sira su svestrano, zadovoljavajuće predjelo. Prikladan je i za veliki događaj i za malu obiteljsku gozbu. Prekrasna prezentacija oduševit će sve prisutne i ostaviti ugodna sjećanja na večer.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki