Zagreba Lajfhaki

Rolani krastavci se više nikada neće zamutiti niti eksplodirati: 4 važna pravila

Neki ljudi ukiseljene krastavce smatraju pravom delicijom. Recimo više – praznine su na neki način umjetničko djelo.

Tako, u svakom slučaju, smatra stručnjakinja mrežnog izdanja BelNovosti, kuharica Julija Arhipova. Podijelila je nekoliko važnih pravila kojih se treba pridržavati kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja u vidu eksplozivnih limenki.

Individualni recept

Upamtite: bilo koji recept za marinadu možete prilagoditi sebi – samo provedite nekoliko „eksperimenata na slabo slanim krastavcima, mijenjajući količinu soli, šećera i octa. Činite to dok ne postignete savršenu ravnotežu okusa.

Važno: ocat, iako je potreban za regulaciju kiselosti, ne smije se koristiti u prevelikim količinama – to može pokvariti okus pripravaka.

Ujednačen okus

Ako želite da svi krastavci iz staklenke budu istog okusa, pokušajte sol i šećer sipati ne u posudu s krastavcima, već u litru vode: tako ćete moći pripremiti homogenu salamuru, koja u okrenuti, jamči ujednačen okus marinade.

Fotografija: © Belnovosti

Sprječavanje eksplozije

Razlog za napuhavanje poklopaca na staklenkama i posljedične eksplozije konzerviranja su bakterije i gljivice koje uzrokuju fermentaciju. Oni mogu ući unutra zajedno s krastavcima i ostalim sastojcima, pa pokušajte krastavce što temeljitije oprati i sve zelje prokuhati 3-5 minuta prije nego što ih bacite u staklenku.

Konzervacija

Idealan omjer je 2 ravne žlice soli, žlica šećera i žličica octene esencije na 1 litru vode.

Nakon dodavanja octa u rasol, staklenke odmah zatvorite vrućim poklopcima koje ste prethodno prokuhali. To će osigurati čvrsto brtvljenje i spriječiti curenje. Zatim staklenke preokrenite, stavite u zdjelu (u slučaju curenja) i umotajte u deku da se postupno ohlade.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version