Zagreba Lajfhaki

Salate s lignjama za Novu 2024. godinu: ukusne i zdrave!

Plodovi mora češće se pojavljuju na našim stolovima tijekom blagdana, jer za većinu i dalje ostaju nešto egzotično, ali ne zbog cijene ili oskudnosti. Domaćice ih često jednostavno ne znaju skuhati.

Zašto ne razbiti ovaj stereotip i pripremiti ukusne salate od lignji za Novu 2024. godinu? U izboru recepata predstavljenih u nastavku, svaka će domaćica moći pronaći one kombinacije okusa koje će se svidjeti njezinoj obitelji, a detaljni recepti s fotografijama pomoći će vam da pripremite zalogaje bez problema, izbjegavajući moguće neuspjehe.

Novogodišnja salata s lignjama i ukiseljenim lukom

Ovo predjelo po svom sastavu vrlo je slično salati s rakovim štapićima, koju vole mnogi odrasli i djeca, s jedinom razlikom što se umjesto mesa rakova koriste konzervirane lignje:

  • 200 g konzerviranih lignji;
  • 120 g mrkve;
  • 70 g luka;
  • 2 jaja;
  • 60 g rižinih žitarica;
  • 60 g majoneze;
  • sol, začini.

Recept korak po korak:

  1. Skuhajte rižu, ali tako da ostane mrvičasta, pa je zgodnije kuhati već kuhane žitarice u posebnim vrećicama za kuhanje. Vruću rižu stavite u cjedilo, isperite hladnom vodom i ostavite da se ocijedi.
  2. Luk ogulite, nasjeckajte na kockice i stavite u duboku zdjelu. Zatim ulijte otopinu octa i vode (1:1), ostavite 20-30 minuta da se povrće marinira.
  3. Skuhajte mrkvu i kokošja jaja dok ne omekšaju i potpuno ih ohladite.
  4. Lignje iz konzerve, kuhanu mrkvu i jaja narežite na jednake kockice, dodajte im opranu rižu i luk, nakon što ste ocijedili tekućinu u kojoj se marinirao.
  5. Sve začinite majonezom, promiješajte, pustite da se malo prokuha i možete poslužiti na novogodišnjem stolu, nakon što ga ukrasite po svom ukusu.

Salata s lignjama, krastavcima i jajima

Skup proizvoda koji se koriste u procesu kuhanja vrlo je jednostavan. Ali zahvaljujući mesu pravilno pripremljenih plodova mora, jelo ispada zadovoljavajuće i ukusno. Takva će poslastica nestati brzinom munje.

Popis sastojaka:

  • 500 g lignji;
  • 200 g svježeg krastavca;
  • 80 g luka;
  • 2-3 kokošja jaja;
  • 20 g kopra;
  • 60 g kiselog vrhnja;
  • 10 g senfa;
  • sol, začini;
  • lišće zelene salate.

Redoslijed radnji:

  1. Uklonite unutarnju strunu iz trupova lignji, poparite ih kipućom vodom i pažljivo uklonite kožu. Zatim pripremljene plodove mora stavite u kipuću vodu 3-4 minute, zatim ohladite i izrežite na tanke trake, režući svaki trup na 4 dijela.
  2. Tvrdo skuhajte jaja. Nakon hlađenja odvojiti ih na bjelanjke i žumanjke. Prve narežite na kockice, a žumanjke ostavite za preljev za salatu.
  3. Luk nasjeckajte na kockice ili tanke polu kolutove, po želji ga možete marinirati ili jednostavno popariti kipućom vodom kako biste uklonili gorčinu.
  4. Kopar operite, osušite i sitno nasjeckajte. Krastavac narežite na tanke, kratke trakice.
  5. Stavite sve nasjeckane proizvode u zdjelu odgovarajućeg kapaciteta. Kuhane žumanjke potom izgnječiti, sjediniti sa senfom i kiselim vrhnjem. Dobivenim umakom začinite salatu.
  6. Listove zelene salate operite, ostavite da se osuše, zatim ih stavite na tanjur za posluživanje, a na njih naslagajte gotovu salatu.

Za posluživanje možete koristiti i nježno lišće kineskog kupusa, također će ispasti ukusno, pogotovo ako uzmete ljubičastu sortu.

Novogodišnje predjelo od lignji i svježeg povrća

Svježi krastavci i rajčice sada se mogu kupiti tijekom cijele godine, pa zašto ih ne biste iskoristili za pripremu salate. Za Novu godinu takav zalogaj neće biti težak za želudac, a možete ga nadopuniti raznim proizvodima, na primjer, plodovima mora:

  • 300 g lignji;
  • 300 g kineskog kupusa;
  • 200 g svježeg krastavca;
  • 200 g žutih rajčica;
  • 10-15 g kopra;
  • 5-10 ml soka od limuna;
  • maslinovo ulje;
  • sjemenke nara za ukras;
  • soli i začina.

Napredak:

  1. Lignje pripremite i skuhajte kao u prethodnom receptu. Nakon što se ohlade, nasjeckajte ih na male trakice.
  2. Kupus narežite na trakice. Krastavce narendajte pomoću ribeža za korejsku mrkvu ili ih također nasjeckajte na trakice.
  3. Rajčice prerežite na pola, žlicom pažljivo izvadite sjemenke, a pulpu nasjeckajte na trakice. Zelje sitno nasjeckajte.
  4. Pomiješajte povrće i plodove mora, začinite ih maslinovim uljem i limunovim sokom. Predjelo posolite i začinite, a prije posluživanja ukrasite sjemenkama nara i cijelom grančicom kopra.

Ako ne možete kupiti žute rajčice, možete uzeti poznatije crvene. S njima će predjelo postati još sjajnije, ali morate dati prednost sortama s mesnatom pulpom kako se jelo ne bi osušilo.

Salata na korejski način s lignjama i mrkvom

U ovom jelu nema ništa suvišno. Proces pripreme je jednostavan, ali se ne može nazvati brzim, jer ćete morati sami ukiseliti i mrkvu i stanovnike morskih dubina, ali isplati se. Uostalom, pikantne note orijentalnih začina nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Omjeri potrebnih sastojaka:

  • 600 g lignji;
  • 500 g mrkve;
  • 140 g luka;
  • 20 g češnjaka;
  • 60 ml sojinog umaka;
  • 40 ml biljnog ulja;
  • 20 g soli;
  • 5 g šećera;
  • 5 g mljevenog korijandera;
  • 5 ml octa;
  • mljeveni crni i crveni papar po ukusu.

Algoritam radnji:

  1. Mrkvu nasjeckajte na posebno ribež, pospite je solju i šećerom, prelijte octom, a zatim sve dobro izgnječite rukama.
  2. Pripremite trupove lignji i nakon vrenja kuhajte ih u kipućoj vodi 2-3 minute. Zatim odbacite u cjedilo, ohladite i narežite na trakice. Nasjeckane plodove mora prelijte sojinim umakom i ostavite da odstoji pola sata.
  3. U tavi s biljnim uljem pržite luk, narezan na tanke polukrugove, dok lijepo ne porumeni.
  4. Iscijedite sok koji je pustila mrkva, dodajte češnjak, korijander i papar propušten kroz prešu, prelijte vrućim uljem i lukom, promiješajte i ostavite pola sata.
  5. Nakon predviđenog vremena sjedinite povrće i meso stanovnika dubina, promiješajte i ostavite u hladnjaku 2-3 sata prije posluživanja. Ukusnu salatu možete ukrasiti grančicom začinskog bilja.

Svečana salata sa štapićima od rakova i kavijarom

Ovaj zalogaj objedinjuje sve proizvode koje domaćice brišu s polica trgovina pripremajući se za novogodišnju proslavu. Teško je jelo koje završi nazvati tradicionalnim, ali više entuzijastičnih riječi zahvalnosti koje će domaćica čuti.

Tijekom procesa pripreme trebat će vam:

  • 500 g kuhanih lignji;
  • 400 g štapića od rakova;
  • 250 g tvrdog sira;
  • 6 kuhanih bjelanjaka;
  • 140 g crvenog kavijara;
  • 80 g luka;
  • 150 g majoneze;
  • 5 g šećera;
  • 45 ml octa;
  • sol papar.

Kako pripremiti salatu za Novu godinu:

  1. Luk nasjeckajte na sitne trakice, stavite u zdjelu, pospite šećerom i dobro izgnječite rukama. Zatim ulijte ocat i dodajte vodu tako da tekućina potpuno prekrije povrće.
  2. Dok se luk marinira, ostale sastojke nasjeckajte, to trebate učiniti na iste tanke trakice, samo sir naribajte na krupnije ribež.
  3. Za slojevitu salatu pripremljeni sastojci se jedan po jedan stavljaju u posudu za kuhanje i premažu majonezom, a na vrh se stavlja kavijar.
  4. Ako se domaćica ne želi dugo nervirati, onda možete kombinirati zgnječene proizvode i pola količine kavijara, začiniti majonezom. Zatim ga stavite u obruč za kuhanje i prelijte preostalim kavijarom. Ukrasite cvjetovima krastavca i grančicama kopra.

Međuobrok s krastavcem i jajetom

Jednostavna, ali sočna salata, čak i fotografija koja je ukusna, može se pripremiti za samo nekoliko minuta napravljen od tri glavna sastojka:

  • 350 g kuhanih lignji;
  • 300 g svježih krastavaca;
  • 3 tvrdo kuhana jaja;
  • 60 g majoneze;
  • soli i začina.

Način kuhanja:

  1. Jaja ogulite i narežite na kockice. Krastavce operite, obrišite i nasjeckajte na trakice. Ako se kožica pokaže pretvrdom, bolje ju je ukloniti gulilicom za povrće.
  2. Kuhani trup lignje rastanjiti uzdužno na četiri dijela i prevrnuti u tanke trakice. Zatim predjelo sjediniti s ostalim sastojcima, začiniti majonezom i začiniti začinima.
  3. Prije posluživanja dajte jelu pravokutni ili okrugli oblik, ukrasite nasjeckanim koprom i listićima mente.

Konzervirana salata od lignji s maslinama

Uopće nije potrebno novogodišnje salate začiniti masnom majonezom. Nemasna mediteranska salata s konzerviranim plodovima mora savršeno će se uklopiti u svečanu gozbu i zadovoljit će i želudac i oko.

Za pripremu morate pripremiti:

  • 200 g lignji konzerviranih u vlastitom soku ili ulju;
  • 150 g svježe rajčice;
  • 90 g svježih krastavaca;
  • 50 g paprike;
  • 50 g maslina;
  • 40 g lišća zelene salate;
  • 30 ml biljnog ulja;
  • 5 ml soka od limuna;
  • soli i začina.

Koraci pripreme:

  1. Ocijedite tekućinu iz konzerviranih lignji. Papriku i krastavce nasjeckajte na trakice.
  2. Rajčice narežite na kockice. Ako koristite cherry rajčice, možete ih narezati na četvrtine. Masline sameljite na bilo koji način.
  3. Listove zelene salate operite, osušite i rukama natrgajte na veće komade. Natrgane listove stavite na posudu za posluživanje i prelijte ostatkom izmiješanih sastojaka.
  4. Pomiješajte biljno ulje s limunovim sokom i začinima. Ovaj nadjev prelijte po vrhu posude.

Za ovo predjelo možete uzeti i svježe plodove mora, ali u ovom slučaju ih je potrebno prethodno prokuhati u slanoj sodi sa začinima.

Cezar s plodovima mora

Ovu salatu mnogi vole više od Oliviera ili rakova, pa zašto je ne biste za Novu 2024. godinu pripremili na novi način s škampima i lignjama.

Omjeri potrebnih sastojaka za ovu varijantu jela:

  • 100 g zelene salate;
  • 150 g tvrdog sira;
  • 100 g kuhanih lignji;
  • 80 g kuhanih oguljenih škampa;
  • ½ limuna (sok);
  • 30 g majoneze;
  • baguette krekeri;
  • cherry rajčice i masline za ukras.

Redoslijed:

  1. Oprane listove zelene salate rukama grubo natrgajte i stavite na tanjur za posluživanje. Lignje narežite na trakice i stavite na listove, po vrhu rasporedite škampe nasumičnim redoslijedom.
  2. Pretvorite sir u vrlo sitne strugotine, koje pospite po vrhu. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i začinima. Ovim umakom prelijte jelo po vrhu.
  3. Prije posluživanja ukrasite hrskavim smeđim krutonima dobivenim od bageta u pećnici te cherry rajčicama i maslinama.

S avokadom, škampima i sezamom

U prethodnim predjelima korištene su kuhane i konzervirane lignje, ovaj recept uključuje njihovo prženje. Ovako zanimljiva salata bogatog okusa za Novu godinu uvijek će stvoriti pravu senzaciju.

Za pripremu je potrebno pripremiti:

  • 300 g kuhanih lignji;
  • 100 g škampi;
  • 100 g salate;
  • 100 g žute paprike;
  • 150 g rajčice;
  • ½ avokada;
  • biljno ulje, sok od limuna, sol, papar i sjemenke sezama.

Pripremite na sljedeći način:

  1. Avokado narežite na kockice, rajčicu na male ploške, a papriku na trakice. Salatu operite i nasjeckajte na sitne komade ili natrgajte rukama.
  2. Kuhane lignje nasjeckajte na kolutiće i pržite nekoliko minuta u zagrijanoj tavi s biljnim uljem.
  3. Škampe skuhajte, ohladite, ogulite i pržite na ulju, doslovno minutu po minutu.
  4. Kombinirajte pržene plodove mora s povrćem. Od soka limuna, biljnog ulja, soli i začina pripremite preljev kojim ćete preliti predjelo. Prije posluživanja jelo pospite sezamom zagrijanim u suhoj tavi.

Zaključno, želim posebno istaknuti pripremu, odnosno proces kuhanja lignji. Ni u kojem slučaju se ne smiju držati u kipućoj vodi, inače će se meso pretvoriti u tvrdu masu koja se gotovo ne može žvakati. Nekoliko minuta bit će sasvim dovoljno da se plodovi mora skuhaju. Poštivanje ovog pravila omogućit će vam pripremu ukusnih salata s lignjama ne samo za Novu godinu, već i za druge praznike.

Exit mobile version