Plodovi mora češće se pojavljuju na našim stolovima tijekom blagdana, jer za većinu i dalje ostaju nešto egzotično, ali ne zbog cijene ili oskudnosti. Domaćice ih često jednostavno ne znaju skuhati.
Zašto ne razbiti ovaj stereotip i pripremiti ukusne salate od lignji za Novu 2024. godinu? U izboru recepata predstavljenih u nastavku, svaka će domaćica moći pronaći one kombinacije okusa koje će se svidjeti njezinoj obitelji, a detaljni recepti s fotografijama pomoći će vam da pripremite zalogaje bez problema, izbjegavajući moguće neuspjehe.
Novogodišnja salata s lignjama i ukiseljenim lukom
Ovo predjelo po svom sastavu vrlo je slično salati s rakovim štapićima, koju vole mnogi odrasli i djeca, s jedinom razlikom što se umjesto mesa rakova koriste konzervirane lignje:
- 200 g konzerviranih lignji;
- 120 g mrkve;
- 70 g luka;
- 2 jaja;
- 60 g rižinih žitarica;
- 60 g majoneze;
- sol, začini.
Recept korak po korak:
- Skuhajte rižu, ali tako da ostane mrvičasta, pa je zgodnije kuhati već kuhane žitarice u posebnim vrećicama za kuhanje. Vruću rižu stavite u cjedilo, isperite hladnom vodom i ostavite da se ocijedi.
- Luk ogulite, nasjeckajte na kockice i stavite u duboku zdjelu. Zatim ulijte otopinu octa i vode (1:1), ostavite 20-30 minuta da se povrće marinira.
- Skuhajte mrkvu i kokošja jaja dok ne omekšaju i potpuno ih ohladite.
- Lignje iz konzerve, kuhanu mrkvu i jaja narežite na jednake kockice, dodajte im opranu rižu i luk, nakon što ste ocijedili tekućinu u kojoj se marinirao.
- Sve začinite majonezom, promiješajte, pustite da se malo prokuha i možete poslužiti na novogodišnjem stolu, nakon što ga ukrasite po svom ukusu.
Salata s lignjama, krastavcima i jajima
Skup proizvoda koji se koriste u procesu kuhanja vrlo je jednostavan. Ali zahvaljujući mesu pravilno pripremljenih plodova mora, jelo ispada zadovoljavajuće i ukusno. Takva će poslastica nestati brzinom munje.
Popis sastojaka:
- 500 g lignji;
- 200 g svježeg krastavca;
- 80 g luka;
- 2-3 kokošja jaja;
- 20 g kopra;
- 60 g kiselog vrhnja;
- 10 g senfa;
- sol, začini;
- lišće zelene salate.
Redoslijed radnji:
- Uklonite unutarnju strunu iz trupova lignji, poparite ih kipućom vodom i pažljivo uklonite kožu. Zatim pripremljene plodove mora stavite u kipuću vodu 3-4 minute, zatim ohladite i izrežite na tanke trake, režući svaki trup na 4 dijela.
- Tvrdo skuhajte jaja. Nakon hlađenja odvojiti ih na bjelanjke i žumanjke. Prve narežite na kockice, a žumanjke ostavite za preljev za salatu.
- Luk nasjeckajte na kockice ili tanke polu kolutove, po želji ga možete marinirati ili jednostavno popariti kipućom vodom kako biste uklonili gorčinu.
- Kopar operite, osušite i sitno nasjeckajte. Krastavac narežite na tanke, kratke trakice.
- Stavite sve nasjeckane proizvode u zdjelu odgovarajućeg kapaciteta. Kuhane žumanjke potom izgnječiti, sjediniti sa senfom i kiselim vrhnjem. Dobivenim umakom začinite salatu.
- Listove zelene salate operite, ostavite da se osuše, zatim ih stavite na tanjur za posluživanje, a na njih naslagajte gotovu salatu.
Za posluživanje možete koristiti i nježno lišće kineskog kupusa, također će ispasti ukusno, pogotovo ako uzmete ljubičastu sortu.
Novogodišnje predjelo od lignji i svježeg povrća
Svježi krastavci i rajčice sada se mogu kupiti tijekom cijele godine, pa zašto ih ne biste iskoristili za pripremu salate. Za Novu godinu takav zalogaj neće biti težak za želudac, a možete ga nadopuniti raznim proizvodima, na primjer, plodovima mora:
- 300 g lignji;
- 300 g kineskog kupusa;
- 200 g svježeg krastavca;
- 200 g žutih rajčica;
- 10-15 g kopra;
- 5-10 ml soka od limuna;
- maslinovo ulje;
- sjemenke nara za ukras;
- soli i začina.
Napredak:
- Lignje pripremite i skuhajte kao u prethodnom receptu. Nakon što se ohlade, nasjeckajte ih na male trakice.
- Kupus narežite na trakice. Krastavce narendajte pomoću ribeža za korejsku mrkvu ili ih također nasjeckajte na trakice.
- Rajčice prerežite na pola, žlicom pažljivo izvadite sjemenke, a pulpu nasjeckajte na trakice. Zelje sitno nasjeckajte.
- Pomiješajte povrće i plodove mora, začinite ih maslinovim uljem i limunovim sokom. Predjelo posolite i začinite, a prije posluživanja ukrasite sjemenkama nara i cijelom grančicom kopra.
Ako ne možete kupiti žute rajčice, možete uzeti poznatije crvene. S njima će predjelo postati još sjajnije, ali morate dati prednost sortama s mesnatom pulpom kako se jelo ne bi osušilo.
Salata na korejski način s lignjama i mrkvom
U ovom jelu nema ništa suvišno. Proces pripreme je jednostavan, ali se ne može nazvati brzim, jer ćete morati sami ukiseliti i mrkvu i stanovnike morskih dubina, ali isplati se. Uostalom, pikantne note orijentalnih začina nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Omjeri potrebnih sastojaka:
- 600 g lignji;
- 500 g mrkve;
- 140 g luka;
- 20 g češnjaka;
- 60 ml sojinog umaka;
- 40 ml biljnog ulja;
- 20 g soli;
- 5 g šećera;
- 5 g mljevenog korijandera;
- 5 ml octa;
- mljeveni crni i crveni papar po ukusu.
Algoritam radnji:
- Mrkvu nasjeckajte na posebno ribež, pospite je solju i šećerom, prelijte octom, a zatim sve dobro izgnječite rukama.
- Pripremite trupove lignji i nakon vrenja kuhajte ih u kipućoj vodi 2-3 minute. Zatim odbacite u cjedilo, ohladite i narežite na trakice. Nasjeckane plodove mora prelijte sojinim umakom i ostavite da odstoji pola sata.
- U tavi s biljnim uljem pržite luk, narezan na tanke polukrugove, dok lijepo ne porumeni.
- Iscijedite sok koji je pustila mrkva, dodajte češnjak, korijander i papar propušten kroz prešu, prelijte vrućim uljem i lukom, promiješajte i ostavite pola sata.
- Nakon predviđenog vremena sjedinite povrće i meso stanovnika dubina, promiješajte i ostavite u hladnjaku 2-3 sata prije posluživanja. Ukusnu salatu možete ukrasiti grančicom začinskog bilja.
Svečana salata sa štapićima od rakova i kavijarom
Ovaj zalogaj objedinjuje sve proizvode koje domaćice brišu s polica trgovina pripremajući se za novogodišnju proslavu. Teško je jelo koje završi nazvati tradicionalnim, ali više entuzijastičnih riječi zahvalnosti koje će domaćica čuti.
Tijekom procesa pripreme trebat će vam:
- 500 g kuhanih lignji;
- 400 g štapića od rakova;
- 250 g tvrdog sira;
- 6 kuhanih bjelanjaka;
- 140 g crvenog kavijara;
- 80 g luka;
- 150 g majoneze;
- 5 g šećera;
- 45 ml octa;
- sol papar.
Kako pripremiti salatu za Novu godinu:
- Luk nasjeckajte na sitne trakice, stavite u zdjelu, pospite šećerom i dobro izgnječite rukama. Zatim ulijte ocat i dodajte vodu tako da tekućina potpuno prekrije povrće.
- Dok se luk marinira, ostale sastojke nasjeckajte, to trebate učiniti na iste tanke trakice, samo sir naribajte na krupnije ribež.
- Za slojevitu salatu pripremljeni sastojci se jedan po jedan stavljaju u posudu za kuhanje i premažu majonezom, a na vrh se stavlja kavijar.
- Ako se domaćica ne želi dugo nervirati, onda možete kombinirati zgnječene proizvode i pola količine kavijara, začiniti majonezom. Zatim ga stavite u obruč za kuhanje i prelijte preostalim kavijarom. Ukrasite cvjetovima krastavca i grančicama kopra.
Međuobrok s krastavcem i jajetom
Jednostavna, ali sočna salata, čak i fotografija koja je ukusna, može se pripremiti za samo nekoliko minuta napravljen od tri glavna sastojka:
- 350 g kuhanih lignji;
- 300 g svježih krastavaca;
- 3 tvrdo kuhana jaja;
- 60 g majoneze;
- soli i začina.
Način kuhanja:
- Jaja ogulite i narežite na kockice. Krastavce operite, obrišite i nasjeckajte na trakice. Ako se kožica pokaže pretvrdom, bolje ju je ukloniti gulilicom za povrće.
- Kuhani trup lignje rastanjiti uzdužno na četiri dijela i prevrnuti u tanke trakice. Zatim predjelo sjediniti s ostalim sastojcima, začiniti majonezom i začiniti začinima.
- Prije posluživanja dajte jelu pravokutni ili okrugli oblik, ukrasite nasjeckanim koprom i listićima mente.
Konzervirana salata od lignji s maslinama
Uopće nije potrebno novogodišnje salate začiniti masnom majonezom. Nemasna mediteranska salata s konzerviranim plodovima mora savršeno će se uklopiti u svečanu gozbu i zadovoljit će i želudac i oko.
Za pripremu morate pripremiti:
- 200 g lignji konzerviranih u vlastitom soku ili ulju;
- 150 g svježe rajčice;
- 90 g svježih krastavaca;
- 50 g paprike;
- 50 g maslina;
- 40 g lišća zelene salate;
- 30 ml biljnog ulja;
- 5 ml soka od limuna;
- soli i začina.
Koraci pripreme:
- Ocijedite tekućinu iz konzerviranih lignji. Papriku i krastavce nasjeckajte na trakice.
- Rajčice narežite na kockice. Ako koristite cherry rajčice, možete ih narezati na četvrtine. Masline sameljite na bilo koji način.
- Listove zelene salate operite, osušite i rukama natrgajte na veće komade. Natrgane listove stavite na posudu za posluživanje i prelijte ostatkom izmiješanih sastojaka.
- Pomiješajte biljno ulje s limunovim sokom i začinima. Ovaj nadjev prelijte po vrhu posude.
Za ovo predjelo možete uzeti i svježe plodove mora, ali u ovom slučaju ih je potrebno prethodno prokuhati u slanoj sodi sa začinima.
Cezar s plodovima mora
Ovu salatu mnogi vole više od Oliviera ili rakova, pa zašto je ne biste za Novu 2024. godinu pripremili na novi način s škampima i lignjama.
Omjeri potrebnih sastojaka za ovu varijantu jela:
- 100 g zelene salate;
- 150 g tvrdog sira;
- 100 g kuhanih lignji;
- 80 g kuhanih oguljenih škampa;
- ½ limuna (sok);
- 30 g majoneze;
- baguette krekeri;
- cherry rajčice i masline za ukras.
Redoslijed:
- Oprane listove zelene salate rukama grubo natrgajte i stavite na tanjur za posluživanje. Lignje narežite na trakice i stavite na listove, po vrhu rasporedite škampe nasumičnim redoslijedom.
- Pretvorite sir u vrlo sitne strugotine, koje pospite po vrhu. Majonezu pomiješajte s limunovim sokom i začinima. Ovim umakom prelijte jelo po vrhu.
- Prije posluživanja ukrasite hrskavim smeđim krutonima dobivenim od bageta u pećnici te cherry rajčicama i maslinama.
S avokadom, škampima i sezamom
U prethodnim predjelima korištene su kuhane i konzervirane lignje, ovaj recept uključuje njihovo prženje. Ovako zanimljiva salata bogatog okusa za Novu godinu uvijek će stvoriti pravu senzaciju.
Za pripremu je potrebno pripremiti:
- 300 g kuhanih lignji;
- 100 g škampi;
- 100 g salate;
- 100 g žute paprike;
- 150 g rajčice;
- ½ avokada;
- biljno ulje, sok od limuna, sol, papar i sjemenke sezama.
Pripremite na sljedeći način:
- Avokado narežite na kockice, rajčicu na male ploške, a papriku na trakice. Salatu operite i nasjeckajte na sitne komade ili natrgajte rukama.
- Kuhane lignje nasjeckajte na kolutiće i pržite nekoliko minuta u zagrijanoj tavi s biljnim uljem.
- Škampe skuhajte, ohladite, ogulite i pržite na ulju, doslovno minutu po minutu.
- Kombinirajte pržene plodove mora s povrćem. Od soka limuna, biljnog ulja, soli i začina pripremite preljev kojim ćete preliti predjelo. Prije posluživanja jelo pospite sezamom zagrijanim u suhoj tavi.
Zaključno, želim posebno istaknuti pripremu, odnosno proces kuhanja lignji. Ni u kojem slučaju se ne smiju držati u kipućoj vodi, inače će se meso pretvoriti u tvrdu masu koja se gotovo ne može žvakati. Nekoliko minuta bit će sasvim dovoljno da se plodovi mora skuhaju. Poštivanje ovog pravila omogućit će vam pripremu ukusnih salata s lignjama ne samo za Novu godinu, već i za druge praznike.