Bliži se vrijeme kada će se jagode moći vidjeti ne samo na policama tržnica i trgovina, već iu gredicama.
U početku se bobice jedu svježe, a zatim se koriste za berbu.
Stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekarica četvrte klase, ispričala je kako napraviti osvježavajuću domaću limunadu od aromatičnih i sočnih bobica.
Potreban:
- voda – 1 litra;
- jagode – 2 šalice;
- šećer – 3/4 šalice;
- timijan (svježi) – 8 grančica;
- limun – 1 kom .;
- menta i estragon – po 1 žličica.
Kako kuhati
1. Sirup pripremite tako da u lonac ulijete čašu vode i dodate šećer, majčinu dušicu i sušeno bilje.
2. Stavite na vatru i kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi.
3. Pustite da se sirup ohladi, a zatim procijedite.
4. Jagode je potrebno narezati na četvrtine i staviti u vrč.
5. Iz limuna je potrebno iscijediti sok i njime preliti bobičasto voće, a zatim sve zaliti sirupom.
6. Stavite u hladnjak na nekoliko sati. Što limunada duže odstoji, to će biti aromatičnija i bogatija.
Prethodno smo vam rekli kako pravilno kuhati kupus za peciva.