Uvijek je lijepo iznenaditi goste nečim novim na blagdanskom stolu ili nekom drugom prigodnom prigodom.
Posebno su dobri recepti koji ne oduzimaju puno vremena. Na primjer, zdrava i prepoznatljiva kosovska salata od repe s gljivama.
Potreban:
- repa – 1 kg;
- luk – 2 kom .;
- sušene gljive – 100 g;
- biljno ulje – 0,5 žlice;
- češnjak – 3-4 režnja;
- ocat, sol, šećer.
Kako kuhati
1. Prije svega, potrebno je potopiti suhe gljive u toplu vodu 20 minuta, nakon čega možete kuhati gljive u ovoj vodi dok ne omekšaju.
2. Cveklu operite i skuhajte u kori ili je zamotanu u foliju ispecite u pećnici.
3. Gotovu ciklu očistimo, narežemo na tanke trakice, pa poprskamo octom.
4. Luk – sitno nasjeckajte jednu glavicu i pržite na biljnom ulju dok ne porumeni.
Drugi narežite na kockice ili polu kolutiće.
5. Kuhane gljive treba izrezati, poput repe, na trakice, oguliti češnjak i proći kroz prešu.
Na kraju pomiješajte sve sastojke u zdjelu za salatu, posolite i pošećerite po ukusu.
Ranije smo vam rekli možete li mast jesti s kožom ili bolje bez nje.