Obično se bobice koriste za izradu pekmeza ili drugih priprema za zimu. Crveni ribiz u tom pogledu nije iznimka.
Međutim, mnoge domaćice ni ne sumnjaju da bobica nije samo dobra za zdravlje, već i svestrana, jer od nje možete napraviti i umak.
Stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti Yulia Arkhipova, kuharica i pekarica četvrte klase, ispričala je kako pripremiti umak od crvenog ribiza za meso.
Potreban:
- ribiz (crveni) – 1 kg;
- šećer – 170 g;
- češnjak – 1 glava;
- sol – 1 žlica. l.;
- curry – 1,5 žlice. l;
- crni papar (mljeveni) – 1/3 žličice;
- crvena paprika (mljevena) – 1/3 žličice;
- škrob – 1 žlica. l.
Kako kuhati
1. Crveni ribiz skinite s grana i sameljite blenderom (provucite kroz mlin za meso). Po želji protrljajte kroz sito da uklonite sjemenke.
2. Ogulite češnjak i propasirajte ga kroz prešu.
3. U crveni ribizl dodajte češnjak i začine po ukusu, osim škroba.
4. Stavite u lonac, zakuhajte i kuhajte još 30 minuta.
5. Škrob otopiti u vodi i polako ulijevati u umak, zatim kuhati još 10 minuta i umak uliti u sterilne staklenke i poklopiti poklopcima. Nakon što se ohladi stavite u hladnjak.
Poslužite uz meso. Dobar tek!
Ranije smo vam rekli zašto se heljda ne jede u Europi.