Zagreba Lajfhaki

Superukusan klasični božićni puding

Ova klasična božićna lampica, osim čarobnog okusa, ima i čarobnu aromu zahvaljujući tipičnim začinima sezone. A priprema se toliko jednostavno da vam ne treba ni kuhinjska vaga.

Potrebni sastojci za klasični božićni puding:

1 žličica grožđice

1 žličica samodizajuće brašno

1 žličica sitno naribani maslac (oko 115 g)

1 žličica smeđe mrvice kruha

1 žličica šećer

1 žličica sirovi orasi miješati orahe

1 žličica cimet

1 paketić vanilije

1 žličica mlijeko

1 veliko jaje

maslac, za mazanje

Za puter kremu:

85 g maslaca

100 g šećera

200 ml vrhnja

1 žličica ekstrakt vanilije

Način pripreme:

Za puding, ulijte prvih šest šalica u zdjelu, a zatim umutite mlijeko i jaje. Kad se dobro izmiješa, prebacite u namašćenu posudu za puding.

Pokrijte dvostrukim slojem maslacem namazane folije, napravite nabor u sredini kako bi puding mogao narasti. Čvrsto zavežite foliju koncem, a zatim je stavite u posudu za kuhanje na pari ili veliku tavu u kojoj je dovoljno vode koja lagano ključa da dostigne polovicu stijenki zdjele. Kuhajte na pari poklopljeno 2 i pol sata. Tijekom kuhanja provjerite razinu vode, po potrebi dodajte još. Ako puding poslužujete odmah, odmotajte i preokrenite na duboki tanjur.

Za puter kremu:

Stavite sve u lonac i lagano kuhajte uz miješanje. Ostavite da mjehuri 2-3 minute, neprestano miješajući, dok se šećer ne otopi, a umak postane blijedo karamel boje i malo se zgusne. Maknite s vatre. Prelijte kremu preko pudinga i ukrasite mješavinom cijelih orašastih plodova.

Exit mobile version