Ove zvijezde su obavezni dio božićnog stola u Njemačkoj. Smatra se da je njihova priprema počela u 16. stoljeću. Budući da su cimet i šećer u to vrijeme bili izuzetno skupe namirnice, samo su bogati Nijemci imali priliku uživati u ovoj svečanoj slastici. U domovima “običnih” ljudi tradicija njihove izrade započela je negdje u 19. stoljeću.
Zanimljivo, što duže stoje, to su mekši.
Potrebni sastojci za kiflice s cimetom:
200 g mljevenih badema
140 g šećera u prahu
2 bjelanjka
2 žlice cimeta
prstohvat soli
Pogledajte više:
Način pripreme:
Bjelanjke istucite zajedno sa šećerom u prahu. Ostavite četvrtinu šalice smjese za glazuru.
U preostalu smjesu umiješajte mljevene bademe, cimet i sol. Miješati dok se ne dobije homogena smjesa. Dobivenu smjesu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak da se stegne oko 30 do 60 minuta.
Zagrijte pećnicu na 150 Celzijevih stupnjeva. Pripremite dva pleha i obložite ih papirom za pečenje.
Ohlađenu smjesu stavite na ravnu površinu koju ste posuli običnim šećerom. Smjesu razvaljajte na debljinu od oko jednog centimetra.
Zvjezdastim izrezivačem izrežite tijesto i oblikujte zvjezdice pa ih slažite na papir za pečenje. Ostatak tijesta ponovno premijesite, poravnajte i ponovno oblikujte u zvjezdice. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Biskvite premažite smjesom od bjelanjaka i šećera u prahu za glazuru.
Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici na 150 stupnjeva Celzijusa oko petnaestak minuta, dakle dok biskvit ne izgleda pečeno, a glazura još uvijek bijela.
Ostavite kolačiće da se potpuno ohlade prije posluživanja.