Zagreba Lajfhaki

Trebate li odmrznuti knedle prije prženja: česta pogreška među gurmanima

Mnogi gurmani jednostavno obožavaju pržene okruglice.

I to je razumljivo: jelo se priprema jednostavno i brzo, odlikuje se sočnošću, sitošću, svijetlim okusom i prisutnošću prekrasne zlatno smeđe korice.

Ali jedna pogreška, koju kuhari amateri često rade čak i prije prženja poluproizvoda, može pokvariti jelo.

Govorimo o dugom odmrzavanju knedli.

Zašto proizvod ne treba odmrzavati sat vremena prije prženja? Na ovo pitanje odgovorila je Yulia Arkhipova, stručnjakinja za kulinarstvo internetske publikacije Belnovosti, kuharica i pekar četvrtog razreda.

Fotografija: © Belnovosti

Zašto knedle nije potrebno odmrzavati prije prženja

Dugotrajni boravak izvan zamrzivača i tave čini tijesto za knedle premekanim.

Počinje se trgati. Kao rezultat toga, poluproizvod gubi svoju sočnost.

Osim toga, odmrznute okruglice najvjerojatnije će se početi lijepiti za tavu tijekom toplinske obrade.

Rezultat će biti jelo koje je presuho, zagoreno, bez oblika i neukusnog izgleda.

Kako pravilno pržiti knedle

Ne morate uopće gubiti vrijeme na odmrzavanje poluproizvoda i odmah ulijte smrznute knedle u tavu.

Ali postoji nekoliko važnih točaka. Prije svega, posuđe bi do tog vremena trebalo biti dobro zagrijano. Isto vrijedi i za biljno ulje uliveno u tavu.

Drugo, okruglice bi trebale biti poslagane u jednom sloju. Također je poželjno da se između mesnih “jastučića” održi barem minimalni razmak.

Prvo, prženje treba obaviti na jakoj vatri. 5-7 minuta nakon izlijevanja poluproizvoda u tavu, okrenite svaku okruglicu i pričekajte isto toliko vremena. Rezultat će biti izgled lijepe kore na jelu. Potonji će, usput, zadržati sok unutar “jastučića”.

Zatim, morate osigurati da su knedle kuhane iznutra. Da biste to učinili, trebate smanjiti toplinu na minimum i u tavu uliti običnu vodu (0,5 šalice). Također ima smisla dodati sol i mljevenu papriku. U ovoj fazi knedle treba kuhati poklopljene.

Nakon 10 minuta potrebno je ukloniti poklopac. Vatru će morati ponovno pojačati kako bi se okruglice dodatno pržile sa svake strane po 120 sekundi. Ovaj pristup će jamčiti da ćete dobiti krckanje.

Ako se i dalje bojite da će se mesni “jastučići” neravnomjerno pržiti, tada prije početka kuhanja ostavite poluproizvod izvađen iz zamrzivača na stolu najviše 10 minuta. Nemojte odmrzavati proizvod sat vremena!

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version