Haringa je čest gost na blagdanskim i svakodnevnim stolovima, a sve zato što je ova riba ukusna, zdrava i pristupačna.
Haringa se prodaje u različitim oblicima: svježa, dimljena, ukiseljena i soljena – danas ćemo razgovarati o potonjem, točnije o tome kako učiniti previše slanu ribu prikladnom za konzumaciju.
Kako bi to ispravile, domaćice natapaju haringu u mlijeku, ali, prema riječima stručnjakinje mrežne publikacije BelNovosti, kuharice Julije Arkhipove, postoje i druge mogućnosti koje daju izvrsne rezultate.
Mineralna voda
U mineralnu vodu namijenjenu namakanju haringe dodajte sok od limuna i ostavite ribu u dobivenoj otopini sat vremena – nakon čega možete uživati u izvrsnom okusu haringe.
Pivo
U tom slučaju trebate u tavu uliti jednu i pol litru piva, dodati začine (lovorov list, crni papar u zrnu itd.) i prokuhati. Zatim se sadržaj tave mora ohladiti, haringa staviti ovdje i ostaviti jedan dan.
crno vino
Crno vino izvrstan je sastojak za pripremu ukusnog predjela od haringe. U lonac ulijte suho crno vino, dodajte šećer i začine po ukusu, zakuhajte i kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi.
Zatim dodajte malo octa i dobro promiješajte. Haringu narežite na komade, stavite u staklenku zajedno s kolutovima luka i zalijte ohlađenim vinom. Nakon toga stavite ribu u hladnjak na jedan dan.
Kefir
Kefir se također može koristiti za dodavanje nježnosti i ugodnog kiselog okusa slanim filetima haringe.
Ulijte kefir u duboku posudu, stavite haringu i ostavite ribu u fermentiranom mliječnom proizvodu 24 sata.
Prethodno smo vam rekli kako napraviti salatu od jaja i koprive.