Upravo je haringa riba koja se može vidjeti i na svečanom i na svakodnevnom stolu.
Ovaj “obrazac” može se objasniti činjenicom da haringa nije samo ukusna i zdrava riba, već je i pristupačna.
Međutim, ako odlučite kupiti slanu haringu, možete se susresti s problemom previše soli u proizvodu.
Nema problema – stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, kuharica Yulia Arkhipova, podijelila je jednostavan trik koji će vam pomoći da se izvučete iz teške situacije.
Brzo se sjetite u što možete namočiti presoljenu haringu kako bi dobila jedinstven okus.
Mineralna voda
Za omekšavanje teksture i poboljšanje okusa ribe, kuhari preporučuju korištenje mineralne vode. Dodajte malo svježe iscijeđenog soka od limuna u gaziranu vodu i ostavite haringu u ovoj smjesi 1 sat.
Pivo
Nekima će se ova metoda možda činiti neobičnom, ali ostavite sumnje po strani: pivo. Suprotno svim strahovima, samo poboljšava okus haringe. U lonac ulijte 1,5 l piva, dodajte začine (lovorov list, crni papar u zrnu) i prokuhajte. Pustite da se tekućina ohladi, a zatim stavite haringu u lonac s pivom i ostavite 24 sata.
crno vino
Za pripremu ukusnog predjela od haringe koristite suho crno vino. Ulijte u lonac, dodajte šećer i začine po ukusu, prokuhajte i držite na vatri dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim dodajte malo octa i promiješajte.
Haringu narežite na komade, zajedno s kolutićima luka stavite u staklenku i zalijte ohlađenim vinom. Stavite u hladnjak na jedan dan.
Kefir
Ako želite filete haringe učiniti nježnijima i dati im ugodan kiselkasti okus, koristite kefir. Ulijte ga u duboku posudu, stavite haringu i ostavite ribu da se “odmori” 24 sata u fermentiranom mliječnom proizvodu.
Ranije je stručnjak rekao kako pravilno kuhati smrznute knedle.