Zagreba Lajfhaki

Učinite to odmah s bisernim ječmom – kaša će ispasti puno ukusnija: kuharski trik za pripremu žitarica

Namakanje bisernog ječma prije kuhanja ne samo da smanjuje vrijeme kuhanja žitarica, već i poboljšava njegov okus.

Yulia Arkhipova, stručnjakinja za kulinarstvo mrežne publikacije Belnovosti, kuharica i pekarka četvrte kategorije, rekla je kako pravilno namočiti biserni ječam.

Kako kuhati ukusni biserni ječam

Da bi biserni ječam bio ukusan, mora se oprati i namočiti prije kuhanja.

Preporuča se namakanje bisernog ječma oko tri sata, ali moguće je i duže. Nakon namakanja obavezno ocijedite vodu i ponovo isperite žitarice.

Zatim napunite biserni ječam vodom (tri dijela vode na jedan dio žitarica), prokuhajte, dodajte sol i kuhajte na laganoj vatri 30-40 minuta.

Fotografija: © Belnovosti

U vodu možete dodati malo biljnog ulja, tako će kaša postati mrvičasta.

Ranije je stručnjak rekao kako napraviti domaće začine za limun.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version