Ukrašavanje novogodišnjih jela 2024: ukusne i lijepe ideje za godinu zmaja

Neke domaćice smatraju da je ukrašavanje novogodišnjeg jela gubljenje vremena, no, primjerice, lijepo ukrašeno već samim izgledom godi oku i budi apetit. A na fešti povodom nadolazeće 2024. godine ovo je i prilika da se umilostivi životinja zaštitnica sljedećih 366 dana.

Što voli Zmaj, simbol 2024. godine?

Nadolazeća Nova 2024. godina bit će održana pod pokroviteljstvom Green Wood Dragona. Ovo je kraljevska i opasna mitska životinja koja ne voli dosadu i monotoniju, što ne može ne utjecati.

Zmaja treba hraniti od srca, pa na stolu treba biti:

  • jela od mesa, ribe, peradi,
  • razni naresci od povrća i voća (što više to bolje),
  • kao i pečenje
  • orasi,
  • sirevi,
  • čokolada,
  • razna pića.

Pokrovitelj iduće godine voli meso u svim varijantama pa mu neće biti teško ugoditi. A da biste je još više umirili, trebali biste više pažnje posvetiti ukrašavanju novogodišnjih jela.

Dekoracije za godinu zmaja

Jela s dekorom koji oponaša zmajeve ljuske izgledat će originalno i simbolično na novogodišnjem stolu. Ovako poslasticu može poslužiti svaka domaćica. Bilo koja salata, bila ona ili, može se staviti na tanjur i ukrasiti čipsom, orasima ili začinskim biljem.

Lisnate salate, primjerice, možete posuti ribanim žumanjcima tako da jelo izgleda kao kotačić od sira, a na njega se mogu “naseliti” zmajevi. Slatke jestive zmajeve možete napraviti od kuhanih prepeličjih ili kokošjih jaja. Elementi jestivog dekora u obliku mogu biti ne samo grickalice, već i slatke. Trešnja prelivena čokoladom i bombon u kornetu bit će prekrasan mali zmaj.

Kako ukrasiti novogodišnju salatu?

Ukrašavanje novogodišnjih jela od velike je važnosti, jer lijepa prezentacija može čak i najobičniju salatu pretvoriti u svečanu poslasticu. Kako bi predjelo dobilo novogodišnji izgled, dovoljna je obična hrpa zelenila. Uz njegovu pomoć, salata se može pretvoriti u bujnu smreku ili božićni vijenac. Dodatno se mogu ukrasiti sjemenkama nara, kukuruza, graška ili zvjezdicama izrezanim od kuhane mrkve i cikle.

Lisnate salate možete osmisliti u obliku kalendarskog lista, sata koji će pokazati 12 sati, čizme ili potkove za sreću. Ne zaboravite na dodatne elemente kao što su svijeće od rakovih štapića, cvijeće i češeri od povrća i još mnogo toga. S njima će čak i salata jednostavno poslagana na tanjur izgledati elegantnije i ukusnije.

Ukusni zalogaji

Predjela su dizajnirana da zagriju apetit prije glavnih jela. Pripremaju se od mesa, ribe, povrća, voća, jaja i plodova mora. Na Novu godinu grickalice imaju još jednu zadaću – trebale bi postati ukrasi stola i dati blagdansko raspoloženje. Da bi se to postiglo, izrađuju se u obliku snjegovića, jelke i sl. Čak se i kuglice od sira mogu uvaljati u začinsko bilje, papriku ili sjemenke, pa će izgledati kao ukrasi za božićno drvce.

Prekrasni krojevi

Kako bismo ugodili simbolu nadolazeće Nove 2024. godine, na stolu će biti puno mesa, narezaka, sira, orašastih plodova i voća. Ovo je razlog da budete kreativniji. Razne vrste ovog fermentiranog mliječnog proizvoda mogu se rezati na kockice, ploške, tanke ploške i lijepo posložiti na drveni tanjur uz orašaste plodove, med i voće.

Trodimenzionalno božićno drvce možete sastaviti od kriški sira ili ih posložiti u zvjezdicu, božićni vijenac ili neki drugi novogodišnji element na tanjuru za posluživanje. Po ovom principu možete oblikovati i kriške kobasice.

Sendviči

– grickalice u kojima možete dati mašti na volju. Mogu se napraviti u obliku božićnih drvaca, ukrasiti božićnim drvcima od zelenila ili svježih krastavaca, a prije posluživanja složiti ih u obliku smreke. Svježi zalogaji od rajčice mogu se pretvoriti u smiješne Djedove Mrazove. Za male kanapee bolje je kupiti ražnjiće sa zvjezdicama, tada će stabla sendviča ispasti realističnija.

Ukusno voće na novogodišnjem stolu

Narezano voće za novogodišnji stol najčešće se ukrašava u obliku božićnog drvca. Narezano voće možete jednostavno poslagati na veliki pladanj u obliku šumske ljepotice. A ako imate strpljenja, možete napraviti voluminoznu smreku. Baza mu se obično pravi od velike mrkve i jabuke, ananasa ili kartonskog korneta umotanog u foliju.

Za švedski stol možete napraviti male voćne kanapee u obliku kape Djeda Mraza od jagoda, banana i malih zerifirina ili marshmallowa. Kako kriške banane ne bi potamnile, poprskajte ih limunovim sokom.

Kolači i kolači

i kolačići, božićne slastice, cupcakesi, lepinje i kolači – ovo je nepotpuni popis domaćih peciva koje domaćice tradicionalno pripremaju za novogodišnji stol. Za njihovo ukrašavanje koriste se ukrasni elementi koji asociraju na zimu.

To mogu biti božićna drvca, snježne pahulje, snjegovići, češeri jele. Šećer u prahu i bijela glazura također se često koriste zbog analogije sa snijegom. Na primjer, kada ukrašavate tortu voćem ili bobicama, morate ih posuti mljevenim šećerom, poput mraza.

Novogodišnja pića

Ne samo šampanjac, iz kojeg je uobičajeno podići čašu uz zvonjavu sata, već i vruća čokolada, sok od brusnice i kompot od sušenog voća. Da bi njihova prezentacija bila svečanija, trebali biste se pobrinuti za lijepo posuđe (šalice i čaše).

Sastojci samih pića mogu djelovati kao ukrasni elementi. Štapići cimeta ne samo da će dodati pikantnu aromu vrućoj čokoladi ili kuhanom vinu, već će djelovati i kao ukras. Marshmallows u šalici s vrućom čokoladom stvorit će analogiju s grudvama snijega, čije će topljenje piće učiniti još slađim.

Ukrašavanje novogodišnjih jela ne zahtijeva nikakve posebne uređaje, ogromnu količinu vremena ili skupe proizvode. Sve što vam treba je lijepo posuđe, malo mašte, a ideje za implementaciju možete vidjeti u priloženim primjerima fotografija.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki