Zagreba Lajfhaki

Ukusne salate od piletine za novogodišnji stol! 10 najboljih recepata!

Salate za Novu godinu poseban su popis jela, koja su, čak i ako su pripremljena od običnih sastojaka, ukrašena na poseban način, ali ipak većina domaćica preferira nove, čak i egzotične recepte. To su oni koji su sabrani u sljedećem izboru predjela od piletine.

Sočna salata “Kriška lubenice”

Kuhana piletina odlično ide uz šampinjone, ali ovom predjelu možete dodati sočnost i boju tako da ga ukrasite u obliku kriške lubenice ili lubenice s odrezanim vrhom.

Za ovu ukusnu poslasticu trebat će vam:

  • 400 g pilećih prsa;
  • 400 g svježih šampinjona;
  • 100 g tvrdog sira;
  • 3 kokošja jaja;
  • 200 g svježih krastavaca;
  • 200 g rajčice;
  • 5-7 maslina:
  • biljno ulje i majoneza.

Koraci pripreme:

  1. Pileće meso skuhajte u slanoj vodi sa začinima i ohladite bez vađenja iz juhe. Ovo će vam pomoći da grudi ostanu sočne:
  2. Šampinjone nasjeckajte na tanke kriške i pržite dok ne omekšaju s malom količinom biljnog ulja, ohladite. Tvrdo skuhajte jaja.
  3. Sir i jaja naribajte na krupno rende, piletinu rastavite na sitna vlakna. Ovim proizvodima dodajte pržene šampinjone, ostavite malo strugotina sira za ukras i začinite majonezom. Rezati salatu u krug pomoću kuhače.
  4. Rajčice prerežite na pola, žlicom izvadite sjemenke, a pulpu narežite na male kockice. Krastavce uzdužno prerežite na 4 dijela, svijetlu sredinu odrežite (neće biti od koristi), a zelenu sredinu naribajte na sitno rende. Masline narežite na “sjemenke” lubenice.
  5. Stavite krug rajčice na vrh u središte predjela i po njemu rasporedite masline nasumičnim redoslijedom. Zatim položite dva kruga sira i strugotine krastavca.

Pileća salata s narančama

Mršava, ali istovremeno izvrsna i originalna poslastica može se pripremiti od pilećeg mesa, svježeg povrća i naranči bez kojih je Nova godina jednostavno nemoguća. Omjeri sastojaka uključenih u snack:

  • 500 g pilećeg filea;
  • 50 g mješavine salate;
  • 100 g svježeg krastavca;
  • 4-6 cherry rajčica;
  • 3 srednje naranče;
  • 40 g tekućeg meda;
  • 40 ml maslinovog ulja plus dodatak za prženje;
  • 40 ml bijelog vinskog octa;
  • 10 g češnjaka;
  • sol, začini, sjemenke sezama ili pinjola.

Napredak:

  1. File operite, osušite papirnatim ručnicima, narežite na sitne komade i stavite u posudu.
  2. Iscijedite sok iz jedne naranče i uklonite koru. Pomiješajte sok i koricu s medom i češnjakom protisnutim kroz prešu. U dobivenoj smjesi marinirajte meso 30-40 minuta i stavite ga u hladnjak.
  3. Marinirani file popecite na maslinovom ulju, posolite ga i popaprite na kraju termičke obrade.
  4. Rajčice prerežite na pola, krastavce nasjeckajte na trakice, a listove zelene salate natrgajte rukama. Ogulite i uklonite bijele opne s preostalih naranči i narežite na srednje kriške.
  5. Na tanjur stavite zelene listove, a na njih piletinu, naranče i povrće. Prije posluživanja sve prelijte dresingom od maslinovog ulja i octa te pospite sezamom ili pinjolima.

Drugi su ovdje.

Maki salata sa piletinom i mariniranim šampinjonima

Ne manje važan je dizajn i prezentacija jela. Ova opcija zalogaja još jednom dokazuje da čak i uz minimalan trud možete dobiti vrlo lijepu poslasticu.

Potrebni sastojci za kuhanje i dekoraciju:

  • 300 g pilećeg filea;
  • 270 g ukiseljenih šampinjona;
  • 150 g svježe rajčice;
  • 100 g tvrdog sira;
  • 70 g maslina;
  • 50 g zelenog luka;
  • majoneza, sol i začini;
  • 1 grančica kopra i 10 g maka za ukras.

Redoslijed radnji:

  1. Meso skuhajte, ohladite i nasjeckajte na kockice. Tako nasjeckajte rajčice, jednu ostavite za dekoraciju.
  2. Šampinjone nasjeckajte na tanke ploške, masline na ploške, a luk sitno nasjeckajte. Sir propasirajte kroz sitno ribež.
  3. Na tanjur za posluživanje složite piletinu, gljive, luk, rajčice i masline. Svaki sloj premažite majonezom.
  4. Gornju posudu prekrijte strugotinama od sira, na koje stavite mak od kriški rajčice i maslinu u sredinu, malo pospite makom. Između “makova” stavite grančicu kopra, poput stabljike na kojoj rastu.

Novogodišnja salata s ananasom i piletinom

Jednostavna za pripremu, ali uz vrlo zanimljivu kombinaciju proizvoda, salata se može pripremiti od sljedećeg seta proizvoda:

  • 300 g pilećih prsa;
  • 200 g konzerviranog ananasa;
  • 100 g bijelog jučerašnjeg kruha;
  • 100 g tvrdog sira;
  • biljno ulje i majoneza.

Način kuhanja:

  1. Pileći file narežite na uredne jednolične kockice. To će biti puno lakše učiniti ako ga prvo nakratko stavite u zamrzivač.
  2. Na zagrijanom ulju popržite komade mesa dok ne porumene pa pažljivo prebacite u zdjelu za salatu da se dodatno ohlade.
  3. U tavi u kojoj se pržila piletina zažutite bijeli kruh narezan na jednake kockice. Gotove krutone također ohladite.
  4. Ananase ocijedite od sirupa i ako su preveliki, nasjeckajte ih. Naribajte sir.
  5. Sve sastojke za predjelo sjediniti u dubokom tanjuru, začiniti majonezom i poslužiti.

Predjelo sa začinjenom piletinom i grožđem

Kako se ne biste brzo napili tijekom slavlja, salate za Novu godinu, kao i druga jela, trebaju biti dovoljno kalorične i hranjive. Ovaj se recept također može smatrati takvim zalogajima.

Trebat će vam:

  • 500 g pilećeg filea;
  • 250 g svježih šampinjona;
  • 250 g grožđa bez sjemenki;
  • 120 g sira;
  • 120 g luka;
  • 3 tvrdo kuhana jaja;
  • 70 g lješnjaka;
  • 20 g kukuruznog škroba;
  • 5 g mljevenog cimeta;
  • 5 g kurkume;
  • 3 g čilija u prahu;
  • 10 ml sojinog umaka;
  • 10 ml meda;
  • 5 ml balzamičnog octa;
  • 150 g majoneze;
  • 40 ml biljnog ulja.

Kako kuhati:

  1. Meso nasjeckajte na tanke dugačke trakice koje marinirajte u mješavini začina, sojinog umaka, meda i octa. Vrijeme mariniranja je 3-4 sata. Tko ne voli ljuto, čili može zamijeniti paprikom.
  2. Marinirani file panirajte u škrobu i pržite u biljnom ulju. Zatim ohladite i još sitno nasjeckajte.
  3. Šampinjone nasjeckajte i popržite zajedno s lukom. Sir i jaja naribajte na sitno ribež. Orahe popržite na suhoj tavi i izmiksajte mikserom u grube mrvice.
  4. Pomiješajte sve pripremljene sastojke, začinite majonezom i promiješajte. Predjelo stavite u zdjelu za salatu, a na vrh vrlo zbijeno složite oprane i osušene bobice grožđa. Prije posluživanja ostavite jelo da odstoji u hladnjaku.

Salata od dimljene piletine Gordona Ramsaya

Želite li svoje goste na dočeku Nove godine iznenaditi nečim zanimljivim i ukusnim, pomoći će vam recepti svjetski poznatog britanskog kuhara Gordona Ramsaya. Čak i ako nitko od prisutnih za stolom ne zna koliko su Michelinovih zvjezdica dobili njegovi restorani, ovaj će originalni recept svejedno osvojiti sve.

Sastojci:

  • 2 zrela manga;
  • 2 srednja avokada;
  • 350 g dimljenih pilećih prsa;
  • 200 g mješavine salate;
  • 30 g pinjola;
  • 45 ml soka od naranče;
  • 30 ml maslinovog ulja;
  • 20 g punog zrna senfa;
  • crni papar i morska sol.

priprema:

  1. Ogulite pulpu manga od koštice i kože i narežite na uredne kockice. Isto učinite s avokadom, kako mu meso ne bi izgubilo boju, bolje je poškropiti kriške limunovim sokom.
  2. Dimljenu piletinu narežite na tanke ploške. Zelene listove operite, osušite i natrgajte rukama.
  3. Sve proizvode sjediniti i začiniti senfom, sokom od naranče i umakom od maslaca. Posolite i popaprite jelo po ukusu.

Salata sa piletinom i šampinjonima

Piletina, gljive i sir su gotovo klasična kombinacija koja se koristi u mnogim predjelima. Ako također pažljivo stavite ove proizvode u kulinarski prsten za pojedinačno posluživanje, pospite mrvicama od orašastih plodova i ukrasite začinskim biljem, dobit ćete pravu restoransku poslasticu za Novu godinu.

Omjeri potrebnih proizvoda:

  • 200 g kuhanog pilećeg filea;
  • 150 g ruskog sira;
  • 150 g svježih šampinjona;
  • 2 jaja;
  • 70-80 g luka;
  • 12 g češnjaka;
  • 150 g majoneze;
  • 70-100 g oraha;
  • biljno ulje, sol i začini.

Algoritam rada:

  1. Nasjeckajte šampinjone i luk te ih zajedno pržite dok ne omekšaju. Jaja tvrdo skuhajte. U suhoj tavi zagrijte jezgre orašastih plodova i zdrobite ih u mrvice.
  2. Naribajte sir i jaja. Piletinu izlomite na vlakna ili je sitno nasjeckajte. Sve sastojke (osim oraha) stavite u zdjelu za salatu odgovarajuće veličine.
  3. Protisnite češnjak kroz prešu do razine majoneze i dobivenim umakom začinite predjelo. Zatim pomoću kulinarskog prstena oblikujte dijelove, svaki pospite mrvicama orašastih plodova i ukrasite začinskim biljem.

Ako nemate kulinarski prsten, možete izrezati prsten iz male plastične boce i njime oblikovati uredne porcije.

Slojevita novogodišnja salata s piletinom

Lisnati zalogaji ispadnu prekrasni ako ih poslužite u visokim prozirnim staklenim zdjelama za salatu bez nepotrebnog ukrašavanja. A kako bi predjelo bilo ukusno, trebate koristiti provjerene kombinacije salata:

  • 150 g kuhanog pilećeg mesa;
  • 150 g konzerviranog ananasa;
  • 2 tvrdo kuhana jaja;
  • 50 g tvrdog sira;
  • 80 g oraha;
  • 80 g majoneze.

Recept korak po korak:

  1. Meso, jaja i ananas narežite na sitne kockice. Okrenite sir u fino ribež. Orahe osušite u pećnici i zdrobite u mrvice.
  2. Predjelo sastaviti u slojevima: file, ananas, jaja, sir. Napravite mrežicu od majoneze između svakog sloja i na vrh ravnomjerno rasporedite izmrvljene orahe.

U ovom receptu možete koristiti ne samo konzervirani, već i svježi ananas. Tako će predjelo biti još zanimljivije.

Topla salata sa piletinom, gljivama i povrćem

Mnogi nutricionisti uvjereni su da je topla salata najbolji način za početak večere od više slijedova pa će vam takvo predjelo dobro doći u novogodišnjoj noći.

Za pripremu će vam trebati:

  • 200 g pilećeg filea;
  • 200 g šampinjona;
  • 6-8 cherry rajčica;
  • 1 luk;
  • biljno ulje i majoneza, sol, začini.

Pripremite na sljedeći način:

  1. Meso narežite na sitne ploške, posolite i popaprite te vrlo brzo popržite u zagrijanoj tavi dok ne dobije koricu.
  2. Šampinjone nasjeckajte na ploške i posebno popržite. Pomiješajte filete i gljive, začinite majonezom i dodajte nasjeckano povrće: cherry rajčice narežite na četvrtine, a luk na tanke kolutiće.

Cezar salata sa dimljenom piletinom

Ova jednostavna salata osvaja sve više obožavatelja, a domaćice pokušavaju nekako poboljšati klasični recept, na primjer, zamjenjujući kuhano meso dimljenim:

  • 200 g Iceberg salate;
  • 400 g dimljenog pilećeg mesa;
  • 100 g cherry rajčice;
  • 50 g parmezana;
  • 40 g krutona od bijelog kruha;
  • 100 ml lagane majoneze ili Cezar preljeva.

priprema:

  1. Operite listove ledenice i stavite ih na ručnik da se osuše. Zatim ih trgati rukama i stavljati na tanjur za posluživanje.
  2. Meso nasjeckajte na male ploške (slamke ili kockice), rajčice narežite na ploške (na polovice ili četvrtine) i stavite zajedno s krutonima na zelene listove.
  3. Predjelo prelijte svijetlom majonezom ili umakom i po vrhu pospite sitne strugotine parmezana.

Evo još jednog, jednostavnijeg.

Novogodišnje salate pripremljene s piletinom bit će ne samo lijepe (kao što možete suditi na fotografiji), već i ukusne, kao što možete vidjeti pripremajući ih. U ovom slučaju, glavna poteškoća neće biti u tehnologiji, već u tome koju opciju zalogaja odabrati. Ukusne praznike!

Exit mobile version